eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (k) egyik ügyvédjével, Vagyim Kobzevvel (b) beszél perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án. A rendkívüli rendőri készültség mellett tartott tárgyaláson dől el, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata

A frissen előkerült Navalnij vészjósló körülményekről számolt be, de azért usankát kap

Az Északi-sarkkörön túlra szállított Alekszej Navalnij közzétette első X-bejegyzését, mióta három hétre eltűnt. Az ellenzéki vezető a Mikuláshoz hasonlította magát.

"Én vagyok az új Mikulás. Van már báránybőr subám, usankám és kapok valenkit is (tradicionális orosz téli lábbeli). 20 napig tartó átszállításom alatt szakállat is növesztettem" - írta az orosz ellenzéki politikus, amiről a Magyar Hang számolt be. Bejegyzésében megerősítette, hogy az Északi-sarkkör felett van egy börtönben, Harp faluban, a Jamal-Nyenyec körzetben.

Alekszej Navalnij arról beszámolt, hogy kimerítő volt a 20 napos utazás, és bár a hangulata jó, a körülmények ijesztőek.

"Az őrség nem olyan, mint Közép-Oroszországban, hanem olyan, mint a filmekben, gépfegyverekkel, kesztyűs- csizmás alakokkal, hatalmas juhászkutyákkal"

- számol be róla, majd így folytatja: "Mindenesetre ne aggódjatok miattam. Jól vagyok. Teljesen megkönnyebbültem, hogy végre célba értem. Még egyszer köszönöm mindenkinek a támogatást. És boldog ünnepeket!"

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. Nyugati laboratóriumok szerint 2020 augusztusában egy szibériai útja során megmérgezték. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett, csalás miatti szabadságvesztésének letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene, egyebek között terrorizmus címén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×