eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Prague - The panorama of Charles bride from west.
Nyitókép: sedmak/Getty Images

BBC: 15 halott a prágai egyetemi lövöldözésben

A cseh televízió arról számolt be, hogy halálos áldozatokat is követelő lövöldözés történt a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Később a BBC 15 áldozatról jelentett.

A cseh hírügynökség jelentése szerint a lövöldözés egy egyetemi épületben történt. A hallgatók az interneten megosztották, hogy sokan be vannak zárva az osztálytermekbe, és egyes tantermeket már kiürítenek - írta a The Guardian. A BBC arról számol be, hogy a Jan Palach téren lévő intézmény környékét lezárták, és a hatóságok felszólították a környéken lévőket, hogy maradjanak az épületekben.

Délután a cseh rendőrség bejelentette, hogy a fegyveres elkövetőt "eliminálták", az egész iskolaépületet kiürítik.

Estére az is kiderült, hogy legkevesebb tíz halálos áldozata (azóta nőtt ez a szám) és több mint harminc sebesültje van a lövöldözésnek. "A számok még változhatnak, kilenc ember állapota nagyon súlyos, 5-6-é pedig közepesen súlyos" - áll a rendőrségi közleményben.

A közszolgálati hírtelevízióban megszólaltatott szemtanúk szerint a rendőrök a merénylőt a helyszínen agyonlőtték.

A Seznam Zprávy hírportál értesülését, miszerint

az elkövető a bölcsészkar egyik 24 éves hallgatója, a rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Több médium azt jelentette, hogy a fiatalember korábban agyonlőtte az apját, és a rendőrség csütörtökön délben körözést adott ki ellene. Ezt követően történt a súlyos incidens.

Van, akik már tudni válik, hogy ki volt a lövöldöző. Az Index a FPoste Twitter-csatornát idézi akik szerint a prágai egyetem lövöldözőjének neve David Kozak.

Monika Nováková, a közép-csehországi mentőszolgálat szóvivője a CTK hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kladno melletti Hostoun településen, a feltételezett elkövető lakásán egy rendőrkommandó és a mentők délután egy holttestet találtak, amelynek azonosítása folyamatban van.

Így történt

A lövések idején a bölcsészkar épületében mintegy 200-300 ember tartózkodott, s a környéken is nagyon sokan voltak. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

Döbbenet

Vezető cseh politikusok megdöbbenésüknek adtak hangot a Prágában előzmények nélküli tragédiával kapcsolatban. Néhány évvel korábban azonban hasonló, több áldozatot követelő tragédiák játszódtak le Uhersky Brodban és Ostravában is.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter nem zárta ki, hogy rendkívüli biztonsági intézkedésekre lesz szükség.

Halottak

A BBC közben már 15 áldozatról tud, de ezt eddig nem erősítették meg. Este 6 óra után azonban bizonoyssá vált, hogy legalább ennyi áldozatról van szó.

Azt is közölték, hogy a rendőrség esetleges robbanóanyag után kutatva átfésüli az épületet és a területet.

A CNN Prima NEWS információi szerint egy lány a harmadik emeletről hallott lövéseket.

A diákok a lövöldözés alatt elbarikádozták a tantermeket, erről is készültek fotók. A fotóhoz azt írták, hogy ebbe a terembe is be akart hatolni a lövöldöző.

A novinky.cz arról ír, hogy egy felfegyverkezett férfi – feltételezhetően a támadó – az épület tetején tartózkodott - olvasható az Új Szó oldalán.

Bohuslav Svoboda, Prága polgármestere arról tájékoztatott, hogy a támadó leesett az épület tetejéről. Nem megerősített információk szerint lelőtte magát.

A Károly Egyetem Prága történelmi belvárosában, mintegy 500 méterre található a világhírű Károly hídtól.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×