eur:
389.73
usd:
363.74
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Bíróság előtt az államcsínyre készülő birodalmi polgárok – megdöbbentő a vádlista

Eegy évvel ezelőtt derült fény az államcsínyre készülő, hírhedt Reichsbürger-csoport, azaz az úgynevezett birodalmi polgárok tevékenységére. A vezető, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van, vádat is emeltek ellenük, most pedig már bírósági tárgyalásuk is megkezdődik.

A vádak rendkívül súlyosak, a szövetségi legfőbb ügyészség szerint a Reichsbürger nevű revizionista csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A vád szerint a szélsőjobboldali csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akart végrehajtani.

Mindenekelőtt azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot, azaz a Bundestag székhelyét, és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői egy úgynevezett tanácsot alakítottak, amely a kormány helyére lépett volna.

Korább értesülések szerint egyfajta "halállistával" is rendelkeztek, amelyen legfőbb ellenségeik neve szerepelt, köztük Olaf Scholz kancellárré is. A tagoknak, valamint a szimpatizánsoknak egy "titoktartási nyilatkozatot" is alá kellett írniuk.

Az alkotmányvédelmi hivatal korábbi korábbi adatai szerint mintegy 23 ezren tartoznak a csoporthoz, amelynek számos szimpatizánsa is van. A "Reuss hercegként" is említett frankfurti vállalkozóval az élen összesen huszonheten állnak a bíróság előtt, ugyanakkor csaknem hetven gyanúsított ellen folyik nyomozás.

A vád terrorszervezetben való tagság vagy a szervezet támogatása.

A beszámolók szerint egyes esetekben a hazaárulás és a fegyvertartási törvény megsértése is a vádak között szerepel.

A vádlottak nagy száma miatt ügyüket három regionális felsőfokú bíróság tárgyalja Frankfurtban, Stuttgartban és Münchenben. A főkolomposok a "herceggel" az élen Frankfurtban állnak bíróság elé. Köztük van élettársa, továbbá az AfD radikális jobboldali párt egyik volt parlamenti képviselője, valamint egy volt bíró, egy volt rendőr, valamint három korábbi katona.

A legfőbb vádpont szerint a rendszer erőszakos megdöntését tervezték. Céljuk az volt, hogy az általuk létrehozott "titkos társaság" felszabadítsa az országot. Az ügyészség szerint ezzel az X napra, azaz a puccs napjára vártak, és ezt készítették elő. Erre a napra állították össze a fő ellenségek listáit is, azaz a felételezések szerint bizonyos személyek meggyilkolását is tervezték.

A vád tartalmazza azt is, hogy fegyveres támadást készítettek a Bundestag ellen, ennek során parlamenti képviselőket kellett volna elfogni. Mindezt Malsack Winkemann segítségével tervezték, aki akkor még az AfD képviselője volt. Erre utal, hogy a vád szerint különböző összeesküvés-elméleteket – köztük az amerikai QAnon-ideológiát – tanulmányoztak. Megtervezték a puccs utáni időszakot is, ennek megfelelően Heinrich Prinz Reuss vezetésével egy "tanácsot" alakítottak, amely annak türingiai birtokán rendszeresen ülésezett.

A "tanács" tagjai a különböző területek felelősei voltak, kezdve az egészségügytől a külügyeken át az "igazságosságig".

Reussnak egy átmeneti időszakra államfői tisztséget szántak,

a többi között a volt szövetséges államokkal, különösen Oroszországgal kellett volna "békeszerződésekről" tárgyalnia. Ebből a célból állítólag Szlovákiában is járt, ahol orosz személyekkel találkozott..

Források szerint a csoport különböző rejtekhelyein több száz lőfegyverre, szúró- és vágófegyverre, továbbá csaknem 150 ezer lőszerre bukkantak.

A csoport a vád szerint feltérképezte a német hadsereg, a Bundeswehr laktanyáit, sőt intenzíven igyekezett toborozni a Bundeswehr, valamint a rendőrség aktív, illetve korábbi tagjai körében is.

A három felsőfokú bíróság most a vádak hitelességét vizsgálja, ami a tudósítások szerint hónapokig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×