eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólal a parlamenti alsóház, a szejm ülésén a kormányáról tartandó alsóházi bizalmi szavazás előtt Varsóban 2023. december 11-én. Amennyiben Morawiecki nem nyeri el a szejm bizalmát, akkor az alsóház még a nap folyamán megválaszthatja Donald Tusk baloldali kormányfőjelöltet a november 27. óta hivatalban levő koalíciós kormány élére.
Nyitókép: Pawel Supernak

Nem kapott bizalmat Mateusz Morawiecki kormánya

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) nem adott hétfőn bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének. A parlamentnek így egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással.

Mint ismert, az október 15-i lengyel választásokat követően létrejött új parlamentben az ellenzéki erők kerültek többségbe, Andrzej Duda államfő ennek ellenére – a szabályok szerint – a legtöbb szavazatot szerző, de többséggel nem rendelkező párt jelöltjét, Mateusz Morawieckit bízta meg a kormányalakítással.

A kormányfői posztot 2017 óta betöltő Morawieckinek 14 napja volt arra, hogy kormányt alakítson. A képviselők hétfő délután szavaztak a Jog és Igazságosság (PiS) és szövetségesei által létrehozott új kormányról, miután meghallgatták Morawiecki beszédét a kormányprogramról.

A 460 fős lengyel parlamenti alsóházban (szejm) tartott bizalmi szavazáson 190-en szavazták igennel egy újabb PiS-kormányra, a nemek száma 266 volt.

Senki sem tartózkodott, három képviselő nem volt jelen. Morawiecki új kabinetjét a PiS potenciális szövetségesének tartott szélsőjobboldali Konföderáció is leszavazta – írja a Portfolio.

A kormányalakítás második szakaszában viszont már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk, az eddigi fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke.

Szymon Holownia alsóházi elnök, a PL2050 elnöke a hétfői bizalmi szavazás után rámutatott: a lengyel alkotmány 1997-es elfogadása óta először fordul elő, hogy a szejm választ kormányfőt.

A szavazást megelőző parlamenti vita során a KO nevében felszólaló Barbara Nowacka képviselő „a szegénységet és a vállalkozások csődjét okozó óriási infláció miatt” bírálta Morawiecki kormányát. A külpolitikát illetően pedig Lengyelország „soha nem volt ennyire gyenge a nemzetközi színtéren” – jelentette ki Nowacka.

Jaroslaw Kaczynski eddigi kormányfőhelyettes, a PiS elnöke felszólalásában Oroszország további politikai és katonai terjeszkedésének veszélyére figyelmeztetett, ennek kapcsán pedig óva intett attól, hogy módosítsanak a lengyel hadsereg korszerűsítési tervén. Sajnálatosnak nevezte, hogy a többségi koalíció egyes politikusai „túlzottnak” nevezték a korszerűsítési programot, és felülvizsgálatának szükségességét emlegették.

Második fenyegetésnek nevezte Kaczynski az Európai Unió alapszerződéseinek módosítására irányuló terveket. „Ez egy olyan változás koncepciója, aminek révén a lengyel állam egy kívülről, Brüsszelből vagy igazából Berlinből irányított, lengyelek lakta területté válna” – figyelmeztetett a politikus.

A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, és az újabb bizalmi szavazás is már aznap várható.

Holownia szerint az államfő szerdán be is iktathatja az új kabinetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×