eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hivatalos Facebook-oldala

Durva tisztogatásba kezdett a lengyel külügyminisztérium

A lengyel kormányzat szerint a nagyköveti szintű személyi változások „a diplomácia előtt jelenleg álló nehéz kihívásokra adott jobb, szakszerű válaszok adását” szolgálják. A több mint félszáz nagykövet menesztésével egyetért Donald Tusk miniszterelnök is.

Több mint ötven nagykövet leváltására szánta el magát Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, a lépést a lengyel külpolitika előtt jelenleg álló „nehéz kihívások jobb megvalósításának” szükségességével indokolta.

A varsói külügyminisztérium közölte: a váltásokat Donald Tusk kormányfő is jóváhagyta, így hivatalosan is megkezdődhetnek a „gyakorlati felmentési eljárások”. A közleményben úgy fogalmaznak, a lengyel külpolitikáért alkotmányos felelősséget viselő kormány azon az állásponton van, hogy a nagyköveti szintű személyi változások „a diplomácia előtt jelenleg álló nehéz kihívásokra adott jobb, szakszerű válaszok adását” szolgálják.

Hozzáteszik: remélik, hogy Lengyelország „legfontosabb hatalmi szervei” együttműködők lesznek az eljárások alatt. A diplomáciai szolgálatról szóló lengyel törvény értelmében a nagyköveteket az államfő nevezi ki és menti fel a miniszterelnök által jóváhagyott külügyminiszteri javaslat alapján.

Marcin Mastalerek, a lengyel államfő kabinetfőnöke hétfőn a Radio Zet kereskedelmi rádióban elmondta:

a még hivatali idejüket töltő nagykövetek esetében Andrzej Duda elnök nem fog beleegyezni a felmentésekbe.

Kivételt képezhetnek azok az esetek, amikor a külügyminisztérium „nagyon nyugtalanító információkkal” indokolná a leváltást – tette hozzá a kabinetfőnök.

Mastalerek a washingtoni nagykövetséget irányító Marek Magierowskit érintő újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Andrzej Duda „államfőinek” tekinti a washingtoni nagykövet posztját, és nem egyezik bele a leváltásába.

Donald Tusk keddi washingtoni látogatása során közölte: Radoslaw Sikorskival együtt úgy döntöttek, hogy a külföldi lengyel nagykövetségek többsége esetében személyi változtatások jóváhagyását kérik Andrzej Dudától. A kormányfő egyúttal úgy ítélte meg: Duda a nagykövetek ügyében „minden jel szerint lemondott az együttműködésről”.

Ha nem lesz más lehetőség, a nagyköveteket hazahívják, és ideiglenes ügyvivőkkel helyettesítik őket „az államfői álláspont megváltozásáig, illetve az államfő személyének megváltoztatásáig” – összegzett Donald Tusk. Azzal érvelt: szükség van „a lengyel állam iránt lojális csapat összeállítására”, amely a kormány ügyeit fogja képviselni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×