eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Drón. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Bővült az EU feketelistája

Az Európai Unió további embereket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá, amiért Irán katonai támogatást nyújt Oroszországnak Ukrajna elleni háborújához – közölte az EU Tanácsa.

A tagállamok külügyminiszterei brüsszeli ülésükön hat iráni embert és öt iráni szervezetet vettek szankciós jegyzékbe az Oroszország által az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek (UAV) fejlesztésében és szállításában betöltött szerepük miatt.

Oroszország – az Ukrajna önállóságát, függetlenségét és területi egységét sértő háborújának támogatására – Irán által gyártott pilóta nélküli légi járműveket alkalmaz, civilek és civil infrastruktúrák ellen is – áll a közleményben. A pilóta nélküli légi járművek fejlesztésére és gyártására irányuló iráni állami finanszírozású program ennélfogva hozzájárul az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi jog alapelveinek megsértéséhez – írták.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki.

Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. A szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is.

Az EU október 20-án vetett ki először szankciókat az iráni drónok szállítása és ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy, valamint egy szervezet került jegyzékbe. Az Európai Unió Tanácsa november 14-én további két személyre és két szervezetre vetett ki szankciókat az „Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős irániakkal szemben”. A listán jelenleg huszonhat ember és hat szervezet szerepel.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×