eur:
389.53
usd:
359
bux:
66368.13
2024. február 26. hétfő Géza
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Váratlan fordulat a B+ jogosítványok ügyében

Az Európai Parlament szakbizottság elvetette a kétféle B kategóriás vezetői engedély ötletét.

Sikerült megakadályozni az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságában (TRAN) azt az eredeti formájában teljesen megalapozatlan, egyenesen őrült javaslattervezetet, amely kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét – írja közleményében Ujhelyi István. Az EP-képviselő azt is közölte, hogy a szerdai testületi szavazáson ez kikerült a végső kompromisszumos csomagból.

Mint emlékezetes, a javaslat kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét a biztonság növelése érdekében. Az eredeti javaslat szerint a jövőben B és B+ típusú jogosítványok lettek volna, előbbivel csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetett volna közlekedni, ha 130 kilométerrel/órával akart volna bárki autózni, ahhoz már B+ kategória lett volna szükség. A teljeskörű vezetői jogosultsághoz két jogosítványra is szükség lett volna a jövőben; ez pedig logikusan kétszeres költséget jelentett volna.

"Tényszerű és fontos kiindulási pont, hogy az Európai Unióban csökkenteni kell a halálos kimenetelű közúti balesetek számát és növelni a közlekedésbiztonságot. Abban is egyetértek, hogy az egyre nagyobb számban az utakon lévő új típusú járművek kapcsán az általános képzést újra kell gondolni és a jelenkori helyzethez igazítani, hiszen az elektromos autók más technológiával működnek, nehezebbek, minimálisan, de másfajta vezetési reflexeket igényelnek és a töltési kérdéseket is külön tanítani szükséges. Tény, hogy a közúti balesetek harminc százaléka megelőzhető lenne, ha mindenki betartaná a sebességkorlátozásokat, de ehhez álláspontom szerint nem kétféle jogosítvány bevezetése kell, hanem a visszatartó eszközök hatékony érvényesítése" – írta Ujhelyi istván.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Kilőtték az első ukrán Abrams harckocsit, új verzió jelent meg Navalnij haláláról – Háborús híreink hétfőn

Kilőtték az első ukrán Abrams harckocsit, új verzió jelent meg Navalnij haláláról – Háborús híreink hétfőn

Az ukrán fegyveres erők egyik szóvivője bejelentette, feladták a Donyeck megyei Lasztocskine falut. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy bevették a települést. Marija Pevcsik, Alekszej Navalnij munkatársa egy YouTube-on megjelent videóban azt állította, Vlagyimir Putyin parancsára ölték meg az orosz ellenzéki vezetőt, éppen azelőtt, hogy egy fogolycsere keretében kiadták volna az Egyesült Államoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×