eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young driving instructor grading his female student on a driving test, using a checklist. Close-up.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Új uniós jogosítványszabályok: a szakértő nem érti

Annyi embert érintene az új vezetői engedély előírása, amennyit képtelenség levizsgáztatni.

Ahogy az Infostart is beszámolt róla, egy új uniós tervezet szerint a B kategóriás jogosítványt felosztanák B és B+ kategóriára. Ez azt jelentené, hogy B kategóriás jogosítvánnyal nem lehetne 1,8 tonna feletti személyautót vezetni, az érdekképviseletek szerint ez leginkább az elektromos autók tulajdonosait érintené kellemetlenül, ezek a járművek ugyanis jellemzően nehezebbek 1800 kilónál. Ilyen autót csak B+-os jogosítvánnyal lehetne vezetni. Ráadásul az új tervezet szerint B kategóriás jogosítvánnyal autópályán csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetne közlekedni.

Bulya Sándor autósoktató, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének elnökségi tagja a Blikknek azt mondta, ehhez nincs megfelelő apparátus, rengeteg embert érintene a változás.

Évente 130 ezer B-kategóriás új jogosítványt adnak ki, és már ennek a megszerzése is hatalmas terhet jelent, a vezetői engedély megszerzése tavaly év végén átlagosan 300 ezer forintba került, ez 41 százalékkal több mint két évvel korábban. A szakértő Budapesten a sikeres forgalmi vizsga legalább félmillió forintba kerül.

Az új szabályok szerint ráadásul sokaknak újra kellene vizsgázniuk, ha nehezebb vagy gyorsabb autót akarnak vezetni, ez nemcsak költséget jelent, hanem jelentős munkaterhet az oktatóknak és a vizsgarendszernek is, amelyet éppen most reformáltak meg.

Az oktatók szerint, ha szükséges a változtatás, akkor inkább az autó teljesítményéhez kellene kötni a magasabb követelményeket, mert a most tervezett változtatásokat szinte lehetetlen végrehajtani.

Nemrégiben az InfoRádió Aréna című műsorában Hoffmann Csaba, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének alelnöke arról beszélt, hogy változtatni kellene a jogosítványszerzés szabályain, és szerinte pszichológiai teszttel kellene kiszűrni az autóvezetésre mentális okból alkalmatlanokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×