eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Interior of a automobile or car involved in a vehicle crash with a deployed steering column airbag
Nyitókép: Vershinin/Getty Images

Jogosítványőrület: újabb részletek derültek ki az uniós tervekből

A kezdő vezetőkre is új szabályok vonatkoznának.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az Európai Unió a közlekedés biztonságának növelése érdekében új irányelv kiadására készül. Nagy vihar kavart az a javaslat, amely bizonyos sebességhatár és járműtömeg esetén speciális B+ kategóriás jogosítványt követelne meg a személyautók vezetőitől is.

A tervezett intézkedések azonban nem merülnek ki ennyiben, a merkur.de arról ír, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkoznak majd. Az Európai Bizottság a halálos balesetek számát nullára kívánja csökkenteni az európai utakon, és ehhez a legnagyobb kockázatforrásokat keresi. A kezdő vezetők a kutatások szerint általában kevésbé kockázatkerülők, és statisztika alapján nagyobb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési balesetnek és válnak halálos áldozattá.

A bizottság ezért különleges szabályokat szeretne a kezdő sofőrökre. Az egyik legfontosabb, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel lehetne közlekedni – még autópályán is. Emellett szintén szerepel a tervezetben, hogy

éjszakai vezetési tilalmat vezetnének be az esetükben – a javaslat szerint éjféltől reggel hat óráig.

A harmadik változtatás nélkül az egész EU-ban egységes lenne a jogosítványszerzés alsó korhatára.

Szintén egységes korhatára lenne az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amellyel 1800 kilogramm feletti járműveket lehet vezetni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×