eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Versailles-ban, az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján, amelyen az orosz-ukrán háborúról és következményeiről tárgyalnak Versailles-ban 2022. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szakértő szerint ezért jelentős Orbán Viktor párizsi vacsorája

Gálik Zoltán szerint egészen biztosan valamilyen alkufolyamat zajlik most a háttérben, miután Magyarország ebben a formájában egyik tervet sem támogatja, sem a csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdését, sem a költségvetés átszervezését azért, hogy 50 milliárd eurós plusz támogatás indulhasson Ukrajnába.

Nemrégiben Magyarországon tárgyalt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, majd távozását követően Orbán Viktor miniszterelnök újabb levelet írt neki, melyben azt kéri, törölje a közelgő EU-csúcs napirendjéről az unió költségvetésével és az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével kapcsolatos napirendi pontot.

Csütörtökre pedig munkavacsorára hívta Párizsba Orbán Viktort Emmanuel Macron francia elnök.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, kritikusan fontos csúcstalálkozó jön december 14-15-én, ezért már az előkészítésben is aktívan részt vesz az Európai Tanács elnöke.

"Látszik, hogy az uniónak nagyon fontos az, hogy Ukrajna ügyében megfelelő határozatok szülessenek akár a csatlakozás megkezdése, akár a költségvetési támogatás átszervezése terén" - mutatott rá.

Szerinte egészen biztosan valamilyen alkufolyamat zajlik most a háttérben, miután Magyarország ebben a formájában egyik tervet sem támogatja, sem a csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdését, sem a költségvetés átszervezését azért, hogy 50 milliárd eurós plusz támogatás indulhasson Ukrajnába.

"A döntés már nagyon közel fog esni az EP-választásokhoz, de ha nem sikerülne, átvihető a következő időszakra, technikailag nincs ezzel probléma, mindenesetre politikai üzenet lenne, ha az EU-nak nem sikerülne egységes platformra kerülnie" - tette hozzá Gálik Zoltán.

Ami viszont biztos, hogy az Európai Tanácsé lesz a végső döntés, ő adja meg az irányvonalat a konkrét jogszabályi folyamatokhoz, de ha átalakul a választások után az EU belső döntési folyamata, akkor az "érzékenyen érintheti ezeket a kérdéseket is", ezért is sürgető, hogy minél hamarabb felhatalmazást kapjon az unió a konkrét szabályalkotás megkezdéséhez.

Hogy Orbán Viktornak fontos-e, hogy gyorsan meglegyen ez a felhatalmazás, arról az egyetemi docens azt mondta, az EB kérte az állam- és kormányfőket tömörítő Tanácsot, hogy legyen zöld lámpa.

"Nekünk fontos lenne, hogy az EU ne csak Ukrajna, hanem a többi ország felé is a továbbiakban elkezdjen tárgyalni azokról a folyamatokról, amelyeket a csatlakozás irányában már megkezdtek. Itt a déli országokról is szó van; nagyon sokan aspirálnak EU-s tagságra, egyes esetekben pedig már folyamatban van az előkészítés. Valószínűleg tehát egy olyan megoldásnak kell születnie, amely mindezekre a kérdésekre kiterjed" - részletezte.

Hozzátette, attól még, mert a tárgyalások megkezdődnek, nagyon hosszú út vezet a tagságig, pénzügyi, intézményi, jogi kérdések is problémát jelentenek évekig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

Még el sem kezdődött, de már egyre többen érdeklődnek a kormány márciusra meghirdetett lakásbiztosítási kampánya iránt, ami azt jelzi, hogy megmozdulhat a piac – mondta az InfoRádióban a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója. Németh Péter emlékeztetett: március 1. és március 31. között bárki felmondhatja, illetve lecserélheti a lakásbiztosítását, függetlenül attól, hogy mikor van a szerződése évfordulója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×