eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Egyeztetni hívták Franciaországba Orbán Viktort - megvan, mikor lesz a tárgyalás

Egyes diplomaták bíznak abban, hogy a magyar miniszterelnök álláspontja tárgyalóképes - azt is elmondták, miért gondolják így. Lapértesülés szerint ezért döntött a meghívás mellett Emmanuel Macron. Már megvan a tárgyalás időpontja is.

A francia elnök Franciaországba hívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a jövő heti EU-csúcsról tárgyaljanak, írja a Politico hírlevele alapján a 24.hu. Emmanuel Macron szerint van esély arra, hogy ne legyen magyar "vétó" az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások és az országnak adott uniós támogatás ügyében.

Egy vezető diplomata azt mondta a lapnak, hogy Orbán csak a tétet emeli, hogy több uniós forráshoz tudjon hozzájutni. "Tisztán taktikai, ezért van bennünk valamennyi optimizmus, hogy meg tudunk állapodni" – mondta. A többi ország diplomatái megosztottak a brüsszeli portál értesülései szerint. Van olyan is, aki szerint Orbán Viktor addig emeli a tétet, hogy lassan nagyon nehéz lesz visszalépnie a fenyegetésektől.

A párizsi meghívás tényét később a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette a vg.hu-nak, közölve, hogy

a tárgyalásra csütörtökön kerülhet sor.

A részleteken a francia elnöki hivatal dolgozik.

Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn levélben is megírta kérését Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy a december 14-15-én tartandó EU-csúcson ne legyen téma Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdése, hiszen a kérdésben nem lehet egységes döntést hozni, egyebek között azért, mert előtte nem volt lehetőség megvitatni azt.

A hirado.hu emlékeztet: a jövő heti csúcstalálkozó napirendjének kidolgozása jelenleg is zajlik, és jó esély van arra, hogy a listán szerepelni fog az Ukrajnával és Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozattervezet is.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, előre lehet látni, hogy a témában nem lesz egyetértés, és akkor megbomlik az európai egység.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×