eur:
395.19
usd:
368.37
bux:
71523.25
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások halasztását szeretné elérni

A Bloomberg szerint egyebek mellett ez szerepel a magyar miniszterelnöknek az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelében.

A birtokába jutott, hétfői keltezésű levélről az amerikai lap azt írja, hogy Orbán Viktor kifejti benne: a jövő heti, brüsszeli EU-csúcstól mindenki az ukrán csatlakozási tárgyalások elindítását várja, ám szerinte ezek a várakozások alaptalanok a jelenlegi politikai és technikai előkészületek tükrében. A csatlakozási tárgyalások elindításához ráadásul a tagállamok egyhangú döntése szükséges, ezért a magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az uniós vezetők törekvései óhatatlanul kudarccal járnak majd.

A lap által ugyancsak megismert brüsszeli tervek szerint az EU megnyitná a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, ám a tárgyalások keretrendszere csak bizonyos reformok megvalósulása után lépne életbe. Az Európai Bizottság hivatalosan is javasolta Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak a megnyitását, köszönhetően Kijev egyes reformjainak - írta még mindig a Bloomberg alapján a vg.hu.

Orbán Viktor ugyanakkor arról írt a levelében, hogy

a bizottság javaslatának elfogadása az EU-bővítés objektív és érdemeken alapuló voltát ásná alá.

Az ukrán csatlakozás elnapolása mellett Magyarország leállítaná Ukrajna további segélyezését is. Az uniós költségvetés módosítását említve a kormányfő a bizottsági javaslatot megalapozatlannak, kiegyensúlyozatlannak és irreálisnak nevezi. Ehelyett egy új, találékony és jövőálló megközelítést ajánl Michel figyelmébe, ami további erőfeszítéseket, időt és átfogó önvizsgálatot igényel.

Orbán Viktor már korábban is többször nyilatkozott arról, hogy a magyar kormány álláspontja szerint nem időszerű Ukrajna csatlakozási tárgyalásait megkezdeni, illetve hogy nem kap magyar támogatást az ország további költségvetési támogatása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a NATO azon döntéséről nyilatkozott elismerően, amely egyelőre nem tárgyal Ukrajnának a védelmi szervezethez való felvételéről.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×