eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások halasztását szeretné elérni

A Bloomberg szerint egyebek mellett ez szerepel a magyar miniszterelnöknek az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelében.

A birtokába jutott, hétfői keltezésű levélről az amerikai lap azt írja, hogy Orbán Viktor kifejti benne: a jövő heti, brüsszeli EU-csúcstól mindenki az ukrán csatlakozási tárgyalások elindítását várja, ám szerinte ezek a várakozások alaptalanok a jelenlegi politikai és technikai előkészületek tükrében. A csatlakozási tárgyalások elindításához ráadásul a tagállamok egyhangú döntése szükséges, ezért a magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az uniós vezetők törekvései óhatatlanul kudarccal járnak majd.

A lap által ugyancsak megismert brüsszeli tervek szerint az EU megnyitná a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, ám a tárgyalások keretrendszere csak bizonyos reformok megvalósulása után lépne életbe. Az Európai Bizottság hivatalosan is javasolta Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak a megnyitását, köszönhetően Kijev egyes reformjainak - írta még mindig a Bloomberg alapján a vg.hu.

Orbán Viktor ugyanakkor arról írt a levelében, hogy

a bizottság javaslatának elfogadása az EU-bővítés objektív és érdemeken alapuló voltát ásná alá.

Az ukrán csatlakozás elnapolása mellett Magyarország leállítaná Ukrajna további segélyezését is. Az uniós költségvetés módosítását említve a kormányfő a bizottsági javaslatot megalapozatlannak, kiegyensúlyozatlannak és irreálisnak nevezi. Ehelyett egy új, találékony és jövőálló megközelítést ajánl Michel figyelmébe, ami további erőfeszítéseket, időt és átfogó önvizsgálatot igényel.

Orbán Viktor már korábban is többször nyilatkozott arról, hogy a magyar kormány álláspontja szerint nem időszerű Ukrajna csatlakozási tárgyalásait megkezdeni, illetve hogy nem kap magyar támogatást az ország további költségvetési támogatása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a NATO azon döntéséről nyilatkozott elismerően, amely egyelőre nem tárgyal Ukrajnának a védelmi szervezethez való felvételéről.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×