eur:
386.94
usd:
355.8
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál
ADSR, az amerikai hadsereg legújabb elektronikai harceszköze. Forrás: Army.mil

Romániában is tesztelték már az oroszokra is veszélyes amerikai elektronikai szuperfegyvert

Az Egyesült Államok hadserege egyetemi kutatókkal karöltve olyan berendezést fejlesztett ki, amely új szintre emeli az elektronikai hadviselést.

A modern precíziós fegyverek irányítása többnyire rádióhullámokkal történik. Kézenfekvő, hogy az ellenük való védekezést ennek az elektronikai kapcsolatnak a zavarására, vagy tönkretételére építsék. Az Egyesült Államok és NATO szövetségesei ezért azon igyekeznek, hogy kiiktassák a precíziós fegyvereik irányítását zavaró berendezéseket – tudósított az amerikai haderő internetes oldala, a U.S. Army.

Ennek a fejlesztésnek a legújabb eredménye az egyelőre csak ADSR (Advanced Dynamic Spectrum Reconnaissance) elnevezésű berendezés. Ez felderíti az ellenséges zavaróállomások helyét, meghatározza, hogy milyen hullámhosszon dolgoznak és csökkenti a saját erők elektronikai kisugárzását.

Az ADSR technológiát a Tennesse állambeli Vanderbilt Egyetem kutatói fejlesztették ki az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA által meghirdetett pályázatára. A berendezés első változata 2021-ben készült el, majd az amerikai hadsereggel szoros együttműködésben fejlesztették tovább. A próbákat részben a Nyugat-Virginia középső részén lévő Smardan gyakorlóterén, részben pedig Kelet-Romániában folytatták. Ez utóbbi helyszín arra utal, hogy

az ADSR-t valószínűleg tesztelhették az ukrajnai harcterek közelében is.

Nemrég egy németországi NATO-hadgyakorlaton mutatták be az amerikaiak a legújabb elektronikai harceszközüket, amelynek működését mesterséges intelligencia is támogatja. A rendszerbe állítás előtti egyik utolsó próba idén áprilisban zajlott, amikor az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiában, egy légierős gyakorlaton, a valódi harchelyzethez nagyon hasonló körülmények között tesztelték az ADSR-t.

„Ezzel az eszközzel valós időben tudjuk érzékelni az ellenség zavaróberendezéseinek elektronikai jellemzőit, így el tudjuk kerülni, hogy a számukra célponttá váljunk” – mondta Bernden Shutt főhadnagy, az amerikai hadsereg 3. gyalogos hadosztályának kiberhadviselési tisztje.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×