eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
2S1 Gvozgyika önjáró tarack. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Döbbentes háborús felvétel készült, ám lehet, hogy az ukránok „kamuznak”

A nyílt hírszerzési forrásokat használó egyik internetes portálon jelent meg az az elképesztő felvétel, amely rögtön komoly vitát váltott ki az interneten.

Az OSINTtechnical adta közre azt a képet, amit az ukrán hadsereg készített egy szétlőtt orosz önjáró lövegről. Szakértő legyen a talpán, aki a roncsokból meg tudta állapítani, hogy ez valamikor egy 2S1 Gvozgyika típusú, 122 milliméteres önjáró tarack lehetett. Az eredeti forrás azt állította, hogy a donyecki régióban, egy tüzérségi ellencsapás végzett a harcjárművel.

A roncsokból azonban nem lehet megállapítani, hogy vajon melyik hadsereghez tartozhatott eredetileg, ugyanis ez a tüzérségi eszköz mind az ukrán, mind pedig az orosz hadsereg fegyverzetében megtalálható. A kép készítői azt állítják, hogy orosz tulajdonú volt a lánctalpas, és az ukránok lőtték ki.

Ilyen volt a 2S1 Gvozgyika a végzetes tüzérségi találat és azt azt követő robbanás robbanás előtt. Forrás: Wikipédia
Ehhez hasonló volt a 2S1 Gvozgyika a végzetes robbanás előtt. Forrás: Wikipédia

A maradványokból arra lehet következtetni, hogy a találat következtében felrobbanhatott a járműben tárolt muníció, bár a kép előterében egy olyan lőszeres láda is látható, ami érdekes módon sértetlen maradt.

Az internet szemfüles közönsége arra is felfigyelt, hogy a fénykép alig valamivel a jármű pusztulása után készülhetett, hiszen a roncsok egy része még füstölög. De ha ez a frontvonal mögött 10-20 kilométerre történt, akkor hogy tudtak az ukránok olyan gyorsan odaérni és lefotózni a szétrobbant harcjárművet?

Az X-en több hozzászóló is azt gyanítja, hogy

ez valójában egy ukrán önjáró löveg lehetett, amit az orosz tüzérség pusztíthatott el.

Bár az is elképzelhető, hogy tragikus baleset történt: töltés vagy éppen tüzelés közben felrobbant egy lőszer. Csak így készíthetett az ukrán fotós képet a még füstölgő roncsokról. Ahogy az egyik kommentelő megjegyezte: a háború legalább annyira élénken zajlik az interneten, mint a harctereken.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×