eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követően, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történő kinevezését. A kinevezést támogatta két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek ezért amnesztiát kértek a katalán szeparatisták számára.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado

Szakértő: szétverheti Spanyolországot Pedro Sánchez "politikai manővere"

A spanyol hatóságok adatai szerint mintegy 170 ezren tüntettek Madridban a spanyol kormány amnesztiatörvénye ellen, ami Pedro Sánchez egyezményének része volt a katalán támogatásért. Ám a katalánokkal való kiegyezést a legtöbb spanyol ellenzi - mondja a Nagy Sándor Gyula, rámutatva több más problémára is. Nagy kérdés továbbá, hogy miként oldható fel az az ellentét, hogy Sánchez nem adna teljes függetlenséget a katalánoknak, holott ez a követeléseik között van.

Pedro Sáncheznek nagyon nehezen jött össze a kormányzati többség - emlékeztetett Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő, a Corvinus Egyetem tanára az InfoRádióban a nyári spanyolországi választások "utóélete" kapcsán, mellyel összefüggésben zajlott a kormányellenes madridi tüntetés. Sáncheznek több kis - katalán, baszk, galíciai, kanári-szigeteki - párt képviselőit is meg kellett győznie, hogy megszerezhesse a parlamenti többséget. Mint mondta, ez a meggyőzés pénzzel és ígéretekkel történt, például

Katalónia adóssága egy részének elengedésével, átvállalásával a központi kormány terhére, továbbá a katalán függetlenségi mozgalom kapcsán elítélt magánszemélyek, politikusok amnesztiájával.

Ez utóbbi mindenkire vonatkozik, aki ellen 2016-tól 2023-ig a vonatkozó törvény alapján eljárás indult.

A szakértő szerint a jobboldali ellenzéki Néppárt és a jobboldali populista VOX számára az a nagy kérdés, hogy az amnesztiatörvény alkalmazása alkotmányos-e, annak kapcsán Pedro Sánchez mennyire él vissza a hatalmával, illetve mennyire precedensértékű, hogy a szavazatokért cserébe következmények nélkül maradhat egy függetlenedési kísérlet. Az is kérdés, hogy mindez szétveri-e Spanyolországot hosszabb távon.

Nagy Sándor Gyula rámutatott: az amnesztiatörvényt most fogják beterjeszteni, és kérdéses, hogy az alkotmánybíróság elfogadja-e, mert az biztos, hogy a törvényt megtámadják és e fórum elé kerül - mondta a szakértő. Ha elutasítja, és a kúria megállapítja, hogy Pedro Sánchez valóban visszaél a hatalmával, lehetséges, hogy a miniszterelnök elveszíti katalóniai támogatottságát, és az új kormány rövid életű lesz. A másik lehetőség ebben az esetben, hogy a katalánok belenyugodnakhogy a bíróság "elmeszelte" a törvényt, a többi ígéretet viszont számonkérik az újraválasztott vezetőn.

Meglátása szerint Pedro Sánchez inkább a Madrid-Barcelona konfliktus rendezése mellett foglal állást. Elmondása szerint

a miniszterelnök normalizálni szeretné a viszonyt a katalánokkal és a baszkokkal, azt azonban világossá kell tennie számukra, hogy teljes függetlenségről szó sem lehet,

esetleg a pénzügyi autonómia kibővítéséről és hasonlókról lehet tárgyalni. Mint mondta, a katalánok ennél többet szeretnének, náluk tervben volt a függetlenségről egy kötelező érvényű népszavazás kiírása is. A szakértő úgy véli: attól, hogy Pedro Sánchez ezt nem írta alá, nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz erre igény egyes katalán pártok részéről. Viszont úgy véli, a belpolitikában még sokáig vitázni fognak az amnesztia kérdéséről és arról, hogy elfogadható-e, ha az egész függetlenségi megmozdulásnak semmilyen, még jelképes következménye sem lesz.

A Spanyolország-szakértő elmondta, Baszkföld élvezi a legnagyobb autonómiát mind kulturális, mind nyelvi és pénzügyi értelemben, és a katalánok ezt a szintet szeretnék elérni. Hozzátette, épp ezekből kifolyólag Pedro Sánchez Baszkföld irányába legfeljebb jelképes ígéreteket tudott tenni a megállapodás során - a mostani megállapodásban is ilyenek vannak leírva, például a nyelvhasználat elősegítése. A szakértő megjegyezte, jó kérdés,

hogyan is lehetne ezt tovább támogatni, hiszen Baszkföldön már gyakorlatilag mindenki használja a baszk nyelvet.

Spanyolország jövőjével, kilátásaival kapcsolatban azt mondta, éppen olyan, mint bármelyik másik európai ország: problémákkal küzd és halad egy bizonyos irányba, ami vagy elnyeri a lakosság egy részének tetszését, vagy nem. Szerinte a katalánokkal való kiegyezést a spanyolok nagyobb része nem támogatja, ám Pedro Sáncheznek erre volt szüksége az újraválasztáshoz, úgyhogy meglépte. Mint mondta, kiderül, hogy ez jó döntésnek bizonyul-e.

Véleménye szerint a miniszterelnök rövid távon képes lesz ellavírozni, ám az igazán súlyos kérdések a nagyobb horderejű problémák előkerülésekor kerülnek majd elő, például a költségvetés vagy az amnesztiatörvény esetleges alkotmánybírósági elutasítása kapcsán. Megjegyezte, az elmúlt években folyamatosan úgy tűnt, hogy Pedro Sánchez hónapokra van a bukástól, de valahogy mindig visszaküzdötte magát a politikába, tehát valamit jól csinálhat. A szakértő leszögezte, nagyobb tételben inkább fogadna arra, hogy még jó pár évig ő lesz a spanyol miniszterelnök, mint arra, hogy jövőre megbukik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×