eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Forrás: Facebook/PDSZ

Tehetetlen rendőrök: szigorítják a tüntetésekre vonatkozó szabályokat Németországban

Nancy Faeser belügyminiszter szerint a Hamász iszlamista terrorszervezetet éltető, palesztinbarát tüntetők a rendőrséggel szembeni fellépésükkel, antiszemita szimbólumaikkal, illetve jelszavaikkal átlépték a határt jelentő vörös vonalat.

A múlt heti tüntetések közül különösen az észak-rajna-vesztfáliai Essenben tartott tüntetés verte ki a biztosítékot. A tüntetők a többi között iszlám terrorállamot, kalifátust követeltek, és Izrael megsemmisítését sürgették.

A tüntetést követően a rendőrséget bírálatok érték amiatt, hogy nem lépett fel kellő keménységgel a résztvevőkel szemben. Jochen Kopelke, a rendőri szakszervezet elnöke ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy

nincs egységes országos gyülekezési, illetve ezzel kapcsolatban tüntetési jog, és ennek hiánya akadályozza a szükséges rendőri fellépést is.

Kopelke szerint olyan hatósági szabályozásra lenne szükség, amely mind a tizenhat tartományban egységes jogbályokon alapuló, egyforma beavatkozási lehetőséget biztosítana a rendőrség számára. "Ebben az esetben az esseinhez hasonló esetekre nem kerülhetne sor" – fogalmazott a rendőrségi vezető.

A belügyminiszter a ZDF közszolgálati hírcsatornának nyilatkozva teljes támogatásáról biztosította a rendőrségi követelést. Nancy Faeser amellett foglalt állást, hogy az említett vörös vonal meghatározása minden tartományban egységes legyen.

"Azt akarjuk, hogy Németországban a zsidók biztonságban érezzék magukat" – jelentette, utalva arra, hogy sem a tiltott antiszemita szimbólumok megjelenítését, sem az antiszemita agitációt nem tűrhetik. Mint ahogy nem tűrhetjük az antiszemita uszítást az utcákon sem – hangsúlyozta.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy az elkövetőkkel szemben minél előbb ítéletet hozznak, és a kiszabott büntetések elrettentő hatásl bírjanak. A belügyiniszter nem zárta ki a büntetőjog szigorítását sem. "A demonstrációkon bűncselekmények a nyilvánosság előtt történnek, ezért alkalmazni kell a büntetőjogot is" – hangsúlyozta Faeser.

A jogállam részéről kemény fellépésre van szükség, amit az embereknek látniuk, az elkövetőknek érezniük kell.

A miniszter közölte, hogy a szigorítást a tartományi belügyminiszterrekkel tervezett közelgő találkozóján kívánja napirendre tűzni.

A ZDF szerint a Hamász október 7-i Izrael elleni, a háború eszkalálódásához vezető terrortámadása óta több mint háromezer antiszemita bűncselekmény történt Németországban.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×