eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Hamász fegyveresei egy gázai alagútban. Forrás: X / World Watcher for Peace
Nyitókép: Forrás: X / World Watcher for Peace

Kegyetlen alagútháború folyik Gázában - videók

Az izraeli hadsereg több olyan videót is közzétett, amelyen a Hamász gázai alagútrendszerét és a járatok felszámolását dokumentálják.

A palesztinok által csak "Gázai metrónak" nevezett alagutak a Hamász talán legfontosabb erődítései. Főleg az övezet északi részét, azon belül is többnyire Gáza várost hálózzák be. A brit Financial Times szerint egy kilométernyi alagút megépítése átlagosan hárommillió dollárba kerülhetett, és nyugati hírszerzők úgy becsülik, hogy majdnem ötszáz kilométernyi föld alatti építmény lehet Gáza alatt.

Számos alagutat úgy építettek, hogy azokban át lehessen jutni a Gáza és Izrael határán épített betonfal alatt. Az IDF különleges mikrofonokkal és a föld alatti mozgásokat figyelő érzékelőkkel folyamatosan keresi az alagutakat, és ha rátalálnak egyre, akkor azt azonnal berobbantják. A Hamász azonban folyamatosan újabbakat épít, így történhetett, hogy az október 7-i terrortámadás több elkövetője is ezeken keresztül tört be Izrael területére.

Most az izraeliek eltökélt szándéka, hogy végleg felszámolják a teljes alagútrendszert, ami rendkívül veszélyes és nagyon időigényes feladat. Az alábbi videón az eddig felfedezett járatok megsemmisítését mutatják be. Már több mint 130 járatot romboltak le az IDF katonái.

Egy-egy járat 10-20 méternyire húzódik a felszín alatt, és átlagosan két méter a belső magassága. Az alagutakban kisebb-nagyobb termeket is kialakítottak, amelyekben lőszert, fegyvereket, illetve vizet, valamint élelmet halmoztak fel. Saját energiaellátó és szellőztető rendszerük is van.

A Hamász némelyik alagútja akkora, hogy még autóval is lehet benne közlekedni. Forrás : X / World Watcher for Peace
Némelyik alagútja akkora, hogy még autóval is lehet benne közlekedni. Forrás : X / World Watcher for Peace

Az iszlamista szervezet katonai vezetői ebből az alagútrendszerből irányítják az izraeliek elleni harcot. A földalatti járatokban szinte észrevétlenül tudnak mozogni a fegyveresek és ott bukkannak a felszínre, ahol az ellenség a legkevésbé számít rájuk.

A lejáratokat különös gonddal álcázták. Ezen a videón például az látható, hogy az egyik alagút bejáratát egy jelentéktelennek tűnő autóroncsba rejtették:

De az izraeliek nemrég egy vidámparkban is fedeztek fel lejáratot.

Az alagútharc kétségtelenül a hadviselés legkegyetlenebb és legveszélyesebb formája. A járatokat ismerő iszlamisták óriási előnyben vannak a föld alá merészkedő izraeliekkel szemben. Itt már nem érvényesül az IDF technikai vagy számbeli fölénye, hiszen a szűk járatokban sokszor csak egy-egy elleni küzdelem lehetséges. Az izraeli hadsereg ezért különlegesen képzett alakulatokat hozott létre. Az egység katonái a Negev sivatagban felépített gyakorlóközpontban készülnek fel az alagutak megtisztítására.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×