eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Exhaust pipe of a car - blowing out the pollution. Exhaust pipe coming out of the car with its exhaust. View from below, see the bottom of the exhaust pipe silver. Visible rear bumper eclipse of gray.
Nyitókép: nikamata/Getty Images

Bevezetik a "Budapest-módszert" a világ legnépesebb országának fővárosában

Sőt, egy hazai város is kacérkodik vele.

Olyan mértéket ért el a légszennyezettség Újdelhiben, hogy a hatóságok lépni kényszerültek. Úgy döntöttek, egy hétre korlátozzák a járművek használatát november 13. és 20. között. Az indiai fővárosi régió környezetvédelmi minisztere a Reuters szerint bejelentette: a páratlan rendszámú járművek a páratlan napokon, míg a páros rendszámú járművek a páros napokon közlekedhetnek majd az utakon.

Hétfőn a levegő minősége már harmadik egymást követő napon volt "súlyos" szinten a közel 13 milliós Delhi város hivatalos fővárosi régiójában, a városvezetés ezért november 10-ig meghosszabbította az iskolák nyitva tartását is.

Ráadásul attól félnek, hogy a november 12-i díváli ünnep után - ez a fények ünnepe, a hindu vallás egyik legjelesebb napja, amikor mécseseket, gyertyákat, lámpásokat gyújtanak, de gyakran petárdáznak is - tovább szennyeződhet a város levegője.

India fővárosa novemberben, a tél beköszönte előtt rendszeresen bekerül a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé, miután a szélcsend és az alacsony hőmérséklet miatt nem tudnak a városból kiürülni a - számos forrásból származó - káros anyagok.

A 2010-es évig egyébként Budapesten is a páros-páratlan szabály volt életben szmogriadó esetén, de akkor változtattak rajta és a szennyező autókat tiltották ki a fővárosból.

Érdekesség, hogy Békéscsabán szeptember végén látott napvilágot egy rendelettervezet, amely lehetővé tenné, hogy súlyos szmoghelyzet esetén elrendeljék a páros-páratlan korlátozást a belvárosban, az érintett napokon 6 és 22 óra között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×