eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
diwali díváli
Nyitókép: Veena Nair/Getty Images

Mérgező szmog és egy világrekord Indiában - videók

Az idei indiai ünnepséget a fővárosban szó szerint beárnyékolta a szmog, ami miatt korábban már esőt is akartak fakasztani.

Több mint 2,2 millió olajlámpa égett 45 percen keresztül Ayodhyában, Uttar Pradeshben, egy Nepállal határos észak-indiai államban, a Saryu folyó fölé pedig tűzijátékot lőttek fel az indiai díváli ünnepén. Ezzel az ország Guinness-rekordot döntött: soha ennyi olajlámpa nem égett még egyszerre és ilyen sokáig - írta a Sky News alapján a Telex.

Az olajlámpákat szombaton alkonyatkor gyújtották meg, és 45 percig égették, miközben a folyóparton sorakozó emberek hindu dalokat énekeltek.

Ayodhya különleges jelentőséggel bír a hinduk számára, mivel itt született a legtiszteltebb istenségük, Ram isten.

A díválit India-szerte ünneplik, de a fővárosban, Újdelhiben idén beárnyékolta a fények ünnepét a hatalmas szmog és az, hogy

mérgező köd kezdett keringeni a városban vasárnap, amikor a 20 milliós városban az emberek fittyet hánytak az ünnep miatt a petárdatilalomra

- írta a Reuters.

Ilyen tilalom egyébként minden évben születik, de szinte sosem tartják be. India fővárosa novemberben, a tél beköszönte előtt rendszeresen bekerül a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé, miután a szélcsend és az alacsony hőmérséklet miatt nem tudnak a városból kiürülni a - számos forrásból származó - káros anyagok.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×