eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2023. január 18-án.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Orosz külügyminiszter: lehetetlen elpusztítani a Hamászt, anélkül, hogy elpusztítanák Gázát

Szergej Lavrov szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek.

Az orosz külügyminiszter a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy amikor moszkva elítéli a terrorizmust, kategorikusan elutasítja, hogy valaki a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve reagáljon a terrorizmusra, beleértve azt, hogy válogatás nélkül támadjon olyan célpontokat, ahol köztudottan polgári személyek vannak jelen, közöttük a foglyul ejtett túszok".

Lehetetlen elpusztítani a Hamász iszlamista palesztin szervezetet - amit Izrael ígért - anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt - fogalmazott Szergej Lavrov.

"Ha Gázát lerombolják és a 2 millió lakosát elűzik, mint ahogyan egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, ez több évtizedes, ha nem évszázados katasztrófához vezet"

- figyelmeztetett a külügyminiszter.

Oroszország az azonnali tűzszünetet és a kétállami megoldást támogatja. Ugyanakkor feldühítette Izraelt azzal, hogy Moszkvába hívta a Hamász küldöttségét. Lavrov szerint Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Izraellel is.

"Továbbra is teljeskörű kapcsolatban állunk Izraellel, és a nagykövetünk rendszeresen érintkezik velük"- mondta a külügyminiszter.

"Jeleket küldünk azzal kapcsolatban, hogy keressük a békés megoldást, és azon vagyunk, hogy ne folytassák a felperzselt föld stratégiáját" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×