eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: pixabay.com

Félelmetes vihar csap le a Balti-tenger partján: méterekkel emelkedik meg a vízszint

Az illetékes hatóságok felkészültek arra, hogy hatalmas széllökések, tartós eső és a vihar okozta áradások várhatók. A késő esti órákban már "elszabadulhat a pokol". Kielben és Flensburgban több utcát már elöntött a víz.

Kora délelőtti helyzetjelentés szerint a két tengerparti városban számos utca már víz alá került. Az előjelek már előző nap délutánján érezhetők voltak, a tengervíz szokatlanul magas volt. A tetőzés az esti órákra várható. A teljes Schleswig-Holstein tartományi parton a vízszint másfél méterrel vagy akár még többel is emelkedhet az átlagosnak tartott magas vízállás fölé. A leginkább érintett a flensburgi partvidék lehet, ott akár két méteres vízszintemelkedés sem kizárt.

Délebbre, illetve keletebbre, Mecklenburg-Eló-Pomeránia tartományban szintén árvízre számítanak, de nem ennyire fenyegető a helyzet.

A helyzet súlyosságára utal, hogy Schleswig- Holstein tartomány környezetvédelmi minisztere

felszólította a tengerparti lakosságot, hogy tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

A miniszter előrejelzése szerint a vihar, illetve az ezáltal okozott áradás akár negyven óráig is eltarthat, azaz jelentősen tovább, mint a 2017-es és 2019-es hasonló viharos ítéletidő.

A Német Meteorológiai Szolgálat szerint orkánszerű, óránként 110 kilométeres sebességű széllökések várhatók.

A dán partoknál – mint a ZDF közszolgálati rádió és televízió jelentette – a hatóságok még egyértelműbb figyelmeztetést adtak ki. Arra szólította fel az ország déli és keleti részén lakókat, hogy legkésőbb a reggeli órákig hagyják el a part menti területeket.

A Dán Meteorológiai Intézet szerint a vihar okozta áradás péntek délelőttől szombat délutánig tarthat. A víz szintje az előrejelzések szerint két és fél méterrel emelkedhet.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×