eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai Gázában 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

"Félelem, düh, tehetetlenség" - így élték át az emberek az izraeli terrortámadást

Sokkolóan élték meg az emberek a Hamász terrortámadását - mondta az InfoRádiónak a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója, aki a rakétatámadás ideje alatt maga is Izraelben tartózkodott. Ledniczky Lívia hozzátette, nagyon sok településen szirénákra ébredtek.

Izraelben nem ritka a rakétákat jelző sziréna hangja, de amikor a támadás napján fél 10 felé elkezdett kiderül, hogy "nem csak egy rakétatámadásról van szó", sokkolódtak az emberek, akivel csak a Ledniczky Lívia találkozott; a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója az InfoRádióban elmondta, senki nem tudta elképzelni, hogy ilyesmi megtörténhet, még olyanok sem, akik az elsőként megtámadott fesztiválról jöttek ki.

"Azok a sokkoló képek, hogy Hamász-terroristák szaladnak át izraeli területre, szabadon bemennek házakba... sok olyan felvétel napvilágot látott, amelyeken azt látni, ahogy izraeli emberek saját otthonukban a szobájukba zárkóznak, tudván, hogy a házban Hamász-terroristák vannak. Megrázó belegondolni, hogy ők mit éltek át. Az emberek a családtagjaiknak telefonálgattak próbáltak egymással kapcsolatba lépni" - ecsetelte a szemtanú.

Természetesen azonnal felmerült az emberek között, hogy ilyesmi hogyan történhetett meg, miközben "benne volt" a levegőben, hogy ilyen azért bekövetkezhet.

"Félelem, düh és tehetetlenség lett úrrá az embereken. Tehetetlenségérzés amiatt, hogy most csak várni lehet, esetleg a különböző gyűjtőpontokat hívogatni" - tette hozzá.

Vasárnap este felszállt egy menetrend szerinti repülő, Ledniczky Lívia azzal tért haza Magyarországra.

"A családom Magyarországon él, barátaim és

ismerőseim viszont ott maradtak. Nagy részüktől vasárnap elköszöntünk, mert behívták őket katonának, tartalékosként.

Azóta is tartom a kapcsolatot a barátaimmal és a Jewish Agency munkatársaival, hogy mindenki jól van-e" - mondta még.

A megrázó eseményeket látva kiemelte, a magyar zsidó közösség összefogott, megemlékezést, gyertyagyújtást, eseményeket szerveznek a Lánchídnál, illetve a Dohány utcai zsinagógánál is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×