eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli tank halad déli irányba Szderót közelében 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál.
Nyitókép: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Ukrajnai módszerekkel lepte meg a Hamász az izraeli csodatankokat

Legalább egy esetben videós bizonyíték van arra, hogy drónról ledobott gránáttal tettek harcképtelenné izraeli harckocsit a szombaton támadó palesztinok. Pedig a Merkava IV-et a világ legjobb harckocsijának tartják. A kérdés, hogy a közel-keleti háború után leáldozik-e a tankok virágkora.

Ukrajnai módszerrel, drónokról ledobott, és így a tank páncélzatának talán leggyengébb, felső részére érkező páncéltörő gránátokkal támadtak a Hamász harcosai az izraeli tankokra. Mindez azért érdekes, mert a palesztinok ilyen harci eszközöket eddig érdemben nem vetettek be. A kérdés, hogy most miért, és honnan van a tudás hozzá.

A drónok ilyen jellegű bevetéséről már többször írtunk az Infostarton. Ezek olcsó eszközök, lényegében a civil életből vették át őket az ukrajnai háborúban. Kezelésük is hasonló ahhoz, ahogy békés időben a mondjuk egy napelem telepítésekor felmérik az adott ház tetőrészét a napelemek optimális elrendezéséhez. Azaz lényegében egy joystickkel irányítják őket, természetesen hatótávolságuk jóval nagyobb, de ez már inkább pénz-, mint technikai kérdés.

Egy korábbi cikkünkben számba vettük az ukrajnai háború legismertebb ilyen jellegű eszközeit.

A legelterjedtebbek a kínai DJI cég termékei. A DJI Mavic 3-at például felderítésre használják a fronton. De a közösségi médiában szép számmal találni olyan videókat is, amelyeken ezeket a kvadrokoptereket kézigránáttal vagy más, kis méretű robbanószerkezettel szerelik fel és küldik az ellenség fölé. A nagy előnyük, hogy könnyen beszerezhetők és nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a katonai robotrepülők. Egy DJI Mavic 3 nagyjából 850 ezer forintért kapható. Ezzel szemben a török Bayraktar TB2-es 5-5,5 millió dollár, vagyis 2,1 milliárd forint.

Az ukrán hadsereg Dnyipro 1-es egysége kifejezetten a drónharcra szakosodott. Tagjai informatikusok, számítógépguruk, akik nemrég még naphosszat a gépeik előtt kuksoltak. Most viszont azon mesterkednek, miként tudják megzavarni az orosz drónok és az irányítóik közti kommunikációt. Az irányítását veszett szerkezet ugyanis vagy magától lezuhan, vagy egyszerűen lelőhető.

Az ukrán osztag nemcsak a védekezésben, hanem a támadásban is jeleskedik. "Egy tank, három-négy ágyú, két aknavető és hat lőszerraktár" – sorolta egyikük a trófeákat a BBC-nek. Majd hozzátette: "Ugye nem is rossz eredmény ez tíz embertől!"

Az oroszok is használják ezt a módszert és kimondottan eredményesek voltak a Leopardokkal szemben, igaz megsemmisíteni nem tudták a NATO-páncélosokat, de harcképtelenné lehetett őket tenni.

A szakemberek most azt gyanítják, hogy a Hamász embereit is az ukrajnai tapasztalatok alapján oroszok vagy irániak képezhették ki a drónok használatára. Egy ilyen szerkezetről ugyanis nem lehet csak úgy ledobni a gránátot. Számtalan tényezőre kell figyelni. Az ellenfél mozgásától kezdve, az időjáráson át a célpont sebezhetőségéig.

Ezt eddig egyik hírbe hozott fél sem ismerte el.

Olyannyira, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője egyenesen úgy fogalmazott: "Irán nem vett részt a Hamász Izrael elleni támadásában, kezet csókolunk azoknak, akik a cionista rezsim elleni támadást megszervezték" – mondta az ajatollah a támadás utáni első televíziós beszédében, amelyben üdvözölte az izraeli hadsereg és a hírszerzés "kiheverhetetlen vereségét".

Beér-Seva, 2023. október 9.
Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is.
MTI/EPA/Abir Szultan
Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Oroszország pedig azonnali békét sürgetett. Oroszország és az Arab Liga tűzszünetre szólít fel "az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban" – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát.

Az orosz–palesztin történethez szervesen kapcsolódik hogy az orosz külügyminiszter tavaly szeptemberben Moszkvában fogadta Iszmail Haníjét, a Hamász vezetőjét. Azt az embert, aki kedden kijelentette, hogy addig nem tárgyalnak a foglyokról, amíg a harcok tartanak. "Egyértelművé tettük a minket az izraeli foglyokkal kapcsolatban megkereső feleknek, hogy a háború végéig nem fogunk tárgyalni erről a kérdésről" – mondta.

Az X-n terjedő videók pedig azt bizonyítják, hogy a Hamász már komoly drónerővel rendelkezik és, a mostani harcok alapján, ezeket már használni is képesek.

Mindenesetre a mostani háború egy másik újítása a siklóernyős rohamosztagok bevetése. A palesztinok ugyanis ilyen motoros eszközökkel repültek át az izraeli kerítés felett és jutottak el olyan stratégia pontokhoz, amely létfontosságúak lettek volna az izraeli védekezésben.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×