eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Új rekord: a magyar turisták továbbra is imádják Horvátországot

Szeptember végéig csaknem 696 ezer magyar turista összesen 3,5 millió éjszakát töltött Horvátországban idén. Mindkét adat már most meghaladja az eddigi csúcsot jelentő, 2019-ben regisztrált számokat. A Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének főmunkatársa arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is a Kvarner-öböl volt.

Szeptember végéig mintegy 19 millió turista 102 millió éjszakát töltött Horvátországban, ahová a legtöbben Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek. Magyarország a hetedik legnagyobb küldő állam volt:

a magyar vendégek száma az év első kilenc hónapjában megközelítette a 700 ezret, ami 20 százalékkal, az általuk eltöltött 3,5 millió vendégéjszaka pedig 17 százalékkal volt nagyobb a tavalyi egész éves adatnál.

Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének főmunkatársa azt mondta az InfoRádióban, hogy az idei statisztika a 2019-es, eddigi rekordévhez viszonyítva is magasabb adatokat mutat, ugyanis 12 százalékkal nőtt a Horvátországba látogató magyarok száma, a vendégéjszakáké pedig 9 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.

A magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is az Isztriai-félsziget és Dalmácia között található Kvarner-öböl volt, ahol először idén haladta meg az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. A második legkedveltebb horvátországi úti cél Isztria megye volt, melyet Zára és környéke, a spliti régió, valamint Sibenik és környéke követett.

Horváth Mira tájékoztatása szerint

Trogir városában 42 059 vendégéjszakával a magyarok jelenleg a harmadik helyen állnak a ranglistán.

„A magyarok tehát gyakorlatilag mindenütt nagyon magas számban vannak jelen Horvátországban” – tette hozzá.

A desztinációk listáját vizsgálva nem figyelhető meg nagy meglepetés: az első helyen Crikvenica van, majd Vir, Rovinj, Porec és Medulin a sorrend. Dubrovnik is egyre népszerűbb a magyar turisták körében, de közvetlen repülőjárat hiányában ide egyelőre kevesebben jutnak el. A horvát turisztikai szakemberek legfontosabb célja jelenleg az, hogy mind az elő-, mind az utószezont meghosszabbítsák.

Horváth Mira még korábban úgy fogalmazott az InfoRádióban, hogy nincs egyetlen ismert különösebb oka sem annak, hogy a magyarok miért is kedvelik annyira Horvátországot. Mint mondta, a magyar emberek egyszerűen jól ismerik, szomszédos országról van szó és szeretik még inkább felfedezni. Még többet akarnak megtudni róla, hogy még több helyett megismerhessenek. Horvátország egy biztonságos úti cél, ami ma döntő tényező az utazási célpontok kiválasztásánál.

A magyarok számára pedig elérhető távolságban, mondhatni karnyújtásnyira van. Autóval néhány óra alatt elérhető – tette hozzá a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének főmunkatársa.

Balaton vagy Adria? – Magyarok nyaralási szokásai

Az Infostart is beszámolt róla, hogy az Eurostat felmésére szerint a magyarok 1,9-szer, míg az európaiak 1,6-szor több pénzt fordítanak a külföldi vendégéjszakákra, mint a belföldiekre. A magyar turisták körében a többnapos külföldi vendégéjszakák nagyjából 6 százaléka kötődött Horvátországhoz 2022-ben, tehát nagyjából 3,27 millió vendégéjszaka, míg a jóval nagyobb számú belföldi vendégéjszakák több mint egyötödét (csaknem 8,8 millió) a Balatonnál töltötték tavaly.

A magyarok esetében 2019-ben az európai átlaghoz hasonló tendenciák tükröződtek, ugyanakkor nagyobb fokú óvatosság volt megfigyelhető az utazási szokásokban a koronavírus-járvány után. A belföldi turizmus kevésbé esett vissza, míg a külföldi nyaralásokkal az európai átlagnál visszafogottabbak voltak a magyar turisták.

A magyarok 59 százaléka nyaralt 2019-ben, ez az arány 2020-ban 40 százalék, majd 2021-ben 42,4 százalék volt az Eurostat adatai alapján. A 15 évnél idősebb lakosság körében az európai átlag feletti arány, 34 százalék nyaralt kizárólag belföldön 2019-ben, majd a koronavírus-járvány időszakában, 2020-ban 32,5 százalék, 2021-ben pedig 31,5 százalék. A kizárólag külföldre látogatók aránya még az európai uniós átlagnál is kevesebb volt, 2 és 5 százalék között mozgott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×