eur:
396.43
usd:
371.02
bux:
70899.11
2024. június 26. szerda János, Pál
dubrovnik horvátország nyaralás
Nyitókép: Pixabay

Ezekre a helyekre megy a legtöbb magyar Horvátországban

Felfutó trendet mutat a horvátországi turizmus, és a magyar piacról érkező turisták száma is évről évre emelkedik a koronavírus-járvány lecsengése óta – mondta az InfoRádióban a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének főmunkatársa. Horváth Mira hozzátette: januártól májusig 73 ezer magyar vendég érkezett Horvátországba, összesen 220 ezer vendégéjszakát töltöttek az országban.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség hazai képviseletének tájékoztatása szerint a 2024-es év első öt hónapjában tizenkét százalékkal több magyar utazott Horvátországba az egy évvel korábbi, rekordnak számító időszakhoz képest, a vendégéjszakák számában pedig 17 százalékos volt a növekedés. Horváth Mira az InfoRádióban elmondta: tavaly 728 ezer magyar turista választotta úti célként Horvátországot, ami 21 százalékos emelkedést jelentett a 2022-es adatokhoz képest. 2023-ban összesen három és fél millió vendégéjszakát töltöttek a magyarok a szomszédos országban.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének főmunkatársa szerint a felsorolt statisztikai adatok jól bizonyítják, hogy „felfutó trendet” mutat a horvátországi turizmus, illetve a magyar piacról érkező turisták száma is évről évre emelkedik a koronavírus-járvány lecsengése óta. Ez a tendencia volt megfigyelhető az idei év első öt hónapjában is.

Horváth Mira közölte: a januártól májusig tartó időszakban 73 ezer magyar vendég érkezett Horvátországba, ami az előző év azonos időszakához képest 12 százalékos emelkedést jelent, emellett 220 ezer magyar vendégéjszakát könyvelhettek el május végéig. A horvátországi szállodákat igénybe vevő magyar turisták száma pedig egy év alatt 31 százalékkal nőtt.

A magyarok már hosszú évek óta visszajárnak egyes horvátországi üdülőhelyekre, alig figyelhető meg változás a legkedveltebb úti célokat illetően.

A legnépszerűbb régiók közé tartozik Primorsko-Goranska megye (Tengermellék-Hegyvidék), vagyis a Kvarner-öböl térsége, továbbá Isztria és Zára megyébe is sok magyar ellátogat évről évre.

Településekre leszűkítve pedig a szállásfoglalások száma alapján Abbázia, Zágráb, Icici, Porec, Rovinj a sorrend.

Horváth Mira hozzátette: a felsoroltakon kívül nagyon sok magyar felkeresi még a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot, valamint Dubrovnik is rengeteg magyar turistát fogad. Megjegyezte: örömteli, hogy a horvát főváros, Zágráb illetve a Plitvicei-tavak kontinentális helyszínként ott van a top tízben a magyarok népszerűségi listáján.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa emlékeztetett, hogy Horvátország 2023. január elsejével csatlakozott a schengeni övezethez, azóta pedig „teljesen stresszmentes” a határátlépés. Azoknak, akik esetleg idén tervezik először azt, hogy Horvátországban nyaralnak, fontos tudniuk, hogy a szomszédos országban fizetős autópályák vannak, ezért Horváth Mira azt tanácsolja az utazóknak, hogy időben nézzenek utána, mennyit kell fizetni az érintett szakaszokon.

A horvátországi sztrádákon fizetőkapuk vannak, és bizonyos szakaszonként lehajtóknál vagy fizetőkabinoknál készpénzzel vagy bankkártyával kell fizetni az útdíjért.

Már a valuták átváltásával sem kell sokat bajlódni, hiszen a szomszédos országban tavaly bevezették az eurót.

„A természeti szépségek mellett a vendéglátók szívélyessége is garantálja, hogy biztosan jól érezhessék magukat a magyar turisták Horvátországban” – jegyezte meg Horváth Mira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×