eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Balaton vagy horvát tenger? – megfejtették a magyarok nyaralási szokásait

Annak a valószínűsége, hogy valaki belföldön vagy belföldön és külföldön is nyaral, sokkal nagyobb, mint, hogy kizárólag külföldre menjen pihenni.

Az Eurostat adatai alapján az európai turisták – függetlenül attól, hogy egyre inkább szeretik a szabadidejüket külföldön eltölteni – még mindig lényegesen többet nyaralnak otthon. Mivel az elmúlt években a koronavírus-járvány után fokozatosan állt helyre a turizmus, érdemes hosszabb távú trendeket figyelembe venni – írja az Oeconomus a közleményében.

A 2023-as év adatai már megközelíthetik, vagy már kedvezőbbek is, mint a 2019-esek. A 15. életévét betöltött uniós polgárok 65 százaléka vett részt nyaraláson 2019-ben, 2020-ban csupán minden második, majd 2021-ben 56 százalékuk. 2019-ben az európai nyaralók közül minden második csak belföldön nyaralt, ami körülbelül a 15 év feletti lakosság esetében minden harmadik lakost jelentette, vagyis 31,5 százalékot.

Majd a belföldön nyaralók aránya a járványhelyzetben folyamatosan emelkedett: 2020-ban 36 százalékra és 2021-ben 37 százalékra. A következő csoportba tartozók külföldre és belföldre egyaránt utaztak, 2019-ben a 15 évnél idősebb lakosság 23,8 százaléka, 2020-ban 10,8 százaléka, 2021-ben 12,9 százaléka. Ugyanakkor

mindvégig alacsony volt azok aránya, akik kizárólag külföldre mentek nyaralni: 2019-ben 10 százalék, 2020-ban 5,3 százalék, majd 2021-ben 5,8 százalék.

A magyarok esetében 2019-ben az európai átlaghoz hasonló tendenciák tükröződtek, ugyanakkor nagyobb fokú óvatosság volt megfigyelhető az utazási szokásokban a koronavírus-járvány után. A belföldi turizmus kevésbé esett vissza, míg a külföldi nyaralásokkal az európai átlagnál visszafogottabbak voltak a magyar turisták.

A magyarok 59 százaléka nyaralt 2019-ben, 2020-ban 40 százaléka, majd 2021-ben 42,4 százaléka az Eurostat adatai alapján. A 15 évnél idősebb lakosság körében az európai átlag feletti arány, 34 százalék nyaralt kizárólag belföldön 2019-ben, majd a koronavírus járvány időszakában 2020-ban 32,5 százalék és 2021-ben 31,5 százalék. A kizárólag külföldre látogatók aránya még az európai uniós átlagnál is kevesebb volt, 2 és 5 százalék között mozgott.

A magyar turisták 2023-ban érhetik utol a 2019-es utazási kedvet a horvátországi nyaralások esetében. Az idei év július 23-ig a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi képviseletéhez beérkezett adatok szerint eddig 13 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Eközben például az utazás terén igen aktív csehek már 2022-ban 16 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Horvátországban az European Tourist Commission adatai alapján.

A hazai utazók a többnapos külföldi vendégéjszakák nagyjából 6 százaléka kötődött Horvátországhoz 2022-ben,

tehát nagyjából 3,27 millió vendégéjszaka, míg a jóval nagyobb számú belföldi vendégéjszakák több mint ötöde (csaknem 8,8 millió) kötődött 2022-ben a Balaton régiójához. Ilyen módon, ha a tavalyi évhez képest három nyaralóból kettő távol maradna, abban az esetben fenyegetné a balatoni turizmust, hogy a horvát tengerpart népszerűbb lesz a magyarok körében.

A 2023-as év egészére nehéz következtetéseket levonni, mivel a KSH 2023. augusztus 3-án ismertette a júniusi turisztikai adatokat. Az Eurostat adatai alapján ez az év kevésbé releváns időszaka a turizmus szempontjából. A teljes Európai Unió és hazánk esetében is érvényesül az idegenforgalomban a szezonalitás, vagyis a vendégéjszakák több mint harmada júliusban és augusztusban teljesül. A Balaton esetében még ennél is jelentősebb a nyári hónapok súlya. 2022 nyarán a balatoni vendégéjszakák majdnem kétharmada valósul meg. 2022-ben ez a turisztikai térség 8,8 millió vendégéjszakájából 5,5 millió volt, vagyis közel a kétharmada.

Amennyiben vizsgáljuk az év első 6 hónapjának magyarországi turizmusára vonatkozó KSH statisztikáit, azt láthatjuk, hogy a belföldi vendégéjszakák aránya éves összehasonlításban 8 százalékkal csökkent, míg a hazánkba látogató külföldieké 13,2 százalékkal emelkedett. Így összességében a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal bővült. Eközben a kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 17 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az időjárás nem kedvezett a tavaszi hónapok belföldi turizmusának. 2022 második negyedévében több időszakban lehetett átlag alatti hőmérsékletet tapasztalni, ami mellett az átlagnál 20 százalékkal több csapadék jellemezte az idei év első hat hónapját. Ez a megelőző aszályos évhez képest kétszeres csapadékmennyiséget jelentett.

Külföldön vagy belföldön éri meg jobban?

Az Eurostat arra vonatkozóan is készített felmérést, hogy az európai polgárok a külföldi és a belföldi nyaralásokra mennyi pénzt költenek. Az európai turisták átlagosan 3–3,5-szer többet költenek a külföldi nyaralásra, mint a belföldire. A magyar turisták esetében háromszor magasabb a külföldi utakra szánt összeg. Az útiköltség jelentősen megdrágítja a külföldi utakat, ezért az Eurostat a két utazási típus költségeit egy éjszakára vetítve is vizsgálja.

A magyarok 1,9-szer, míg az európaiak 1,6-szor több pénzt fordítanak a külföldi vendégéjszakákra, mint a belföldire. A legkisebb a különbözet a belga turisták esetében, akik 1,1-szer annyit költenek külföldön egy nap alatt, míg a legnagyobb a különbség a máltaiak esetében, 2,1-szeres, ehhez hasonló a franciáknál, akiknél 2,0-szeres a különbözet. A külföldi nyaralásokra szánt magasabb összeg nem mutat szoros összefüggést az országok gazdasági helyzetével, így például a magasabb jövedelmű és magasabb árszínvonallal rendelkező országok lakosai is nagyobb összegeket költenek el a külföldi utazások alkalmával.

A magyaroknál ez az arányszám 1,9-szeres.

A magyar turisták összességében az európai átlag alatt költenek,

de a kiadások nagyságrendje sem mutat egyértelmű összefüggést a gazdasági vagy jövedelmi helyzettel, többek között függ az utazási szokásoktól is.

Például a cseh turisták a hetedik legtöbbet utaznak uniós összehasonlításban. Ez az szám az európai átlag feletti, a 15 év feletti cseh lakosság 71 százaléka nyaralt 2021-ben, mégis európai összehasonlításban senki sem költ náluk kevesebbet egy utazásra. (A V4-es országok turizmusáról részletesen írtunk korábbi elemzésünkben.) Eközben a csökkenő jövedelmű görögök a hatodik legritkábban utazó európai nemzet, akik esetében az egy utazásra vetített ráfordítás a nyolcadik legmagasabb volt 2021-ben.

Egy 2023-ban készült felmérés alapján 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korú magyar lakosság 52 százaléka tervezett belföldi pihenést, míg idén már 57 százalékuk, a külföldi üdülést tervezők aránya pedig a 2022-es 23 százalékról 29 százalékra nőtt, további 10 százalék még nem döntött a kérdésről, ahogyan erről az Oeconomus oldalán korábban beszámoltunk.

Az elemzésből az is kiderül, hogy

mind az európai, mind a magyar utazók körében népszerűbb a belföldi nyaralás,

a járványtól mentes időszakokban is legalább kétszer annyian töltötték el a szabadidejüket a hazai turisztikai célpontokon. A kizárólag külföldön nyaralók aránya az európai lakosság körében is csupán 5-10 százalék között mozgott, míg a magyarok körében 2-5 százalék között alakult. Annak a valószínűsége, hogy valaki belföldön vagy belföldön és külföldön is nyaral, sokkal nagyobb, mint, hogy kizárólag külföldre menjen pihenni.

Számos európai kutatás vizsgálja, hogy az európai országok lakossága körében miért sokkal népszerűbbek a belföldi úti célok, mint a külföldiek. Ez az otthonival kapcsolatos elfogultság, vagyis az úgynevezett home-bias jelensége. Általában sokkal kényelmesebb a hazai nyaralás, mivel az emberek közelebb maradhatnak otthonukhoz, és nem kell aggódniuk a vízumok megszerzése miatt, vagy amiatt, hogyan kezeljék az idegen nyelveket és kultúrákat. Támogatja a helyi gazdaságot azáltal, hogy munkahelyeket teremt és bevételt termelnek.

Utóbbi megfontolás egyre inkább kiegészül a környezeti szempontokkal, mivel lényegesen kisebb lehet a belföldi utazások ökológiai lábnyoma, mint a külföldieké. A belföldi nyaralás alkalmas arra, hogy a résztvevők barátokat és rokonokat látogattassanak meg. Mások éppen a még ismeretlen hazai tájakra kíváncsiak, és szeretnek új történelmi, kulturális és földrajzi megfigyeléseket tenni saját hazájukkal kapcsolatban.

Oeconomus Press
Oeconomus Press
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×