eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Horváth Mira: sokaknál változnak a horvátországi nyaralás helyszínei

Igaz, hogy drágább lett a horvát nyaralás, de tavalyhoz képest idén mégis 10 százalékkal több turista utazott Horvátországba - mondta az InfoRádióban a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi képviseletének főmunkatársa. Arról is beszélt, hogy sokan mást is választanak a tengerparton kívül.

Még bőven tart Horvátországban a nyári üdülési szezon, de már az eddigi adatok alapján is egyértelműen az látszik, hogy jó éve lesz a horvát turisztikai szektornak - mondta el az InfoRádióban a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének főmunkatársa, Horváth Mira.

A legtöbb turista

  • az Isztriát választotta (16 millió vendégéjszaka eddig idén), majd
  • a Split-Dalmát megye következik (10,5 millió vendégéjszaka), utána
  • a Kvarner-régió jön (9,7 millió vendégéjszakával).

A legkedveltebb városok:

Rovinj, Dubrovnik, Porec, Split és Umag voltak.

A kontinentális részt tekintve Zágráb, a főváros a legnépszerűbb, de sokan utaznak Karlovac megyébe és Krapina-Zagorje megyébe is. Ez a kontinentális horvát terület nyáron persze nem annyira látogatott, jellemzően tranzitcélpont, ahol a turisták csak rövidebb időt töltenek el, útban a tenger felé. Viszont egyre többen vakációznak úgy, hogy akár 2-3 napot is eltöltenek a szárazföldi részen többnyire aktív, szabadtéri pihenéssel és a kulturális látnivalók megtekintésével, és ezt követi a klasszikus tengerparti nyaralás.

Drágulás, euró

"Az árak globálisan emelkedtek, emelkednek, aminek Magyarországon is tanúi vagyunk. Ugyanez a helyzet Horvátországban is" - mondta Horváth Mira. Az euró bevezetésével kapcsolatban hozzátette: tény, hogy

az árak magasabbak, mint voltak, de ilyet más országokban is tapasztalni,

és ennek számos oka van, például a béremelkedés, az alapanyagok árának növekedése, az infláció.

Szerinte az ország turisztikai kínálata elég sokszínű, ami azt jelenti, Horvátországban mindenkinek megadatik, hogy a saját pénztárcájának megfelelő üdülést választhassa, és ez előnyös a mostani helyzetben is. Mindazonáltal készül egy kutatás annak feltérképezésére, hogy a Horvátországba látogató turistáknak milyen szokásaik vannak és hogyan költenek.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint idén január 1-jétől július 31-éig összesen 11,4 millió turista érkezett Horvátországba, akik összesen 56,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégszámot illetően 10 százalékos emelkedést regisztráltak a 2022-es adatokhoz képest, míg a vendégéjszakák tekintetében 4 százalékos volt a növekedés - emelte ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének a főmunkatársa.

A küldő országok ranglistáján az első helyezett Németország, ami után Szlovénia és Ausztria következik, míg a magyarok a vendégéjszakákat alapul véve jelenleg a hetedik helyen állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×