eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Amerikai ATACMS rakéták és az indításukhoz használható HIMARS sorozatvető. Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map
Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Fogyóban van az ukrán háborúra szánt pénzügyi keret

A Pentagon figyelmeztette az amerikai kongresszust: már nemcsak Ukrajna ügyében kell "ésszel" költekeznie, hanem az amerikai hadi beruházásokat is át kellene gondolnia.

Az Associated Press birtokába jutott egy levél, amely szerint a Pentagon sürgette az amerikai kongresszust, hogy pótolja az Ukrajnának szánt finanszírozást. Ugyanis az amerikai kormányzat korábban egy rövid távú finanszírozási törvény elfogadásával kerülte el az ország megbénulását, de a csomagból kikerült minden, az ukrán támogatásra vonatkozó passzus.

A Pentagon számvevője, Michael McCord közölte a képviselőház és a szenátus vezetőivel, hogy a Kongresszus által az amerikai készletek feltöltésére szánt 25,9 milliárd dollárból már csak 1,6 milliárd dollár van - írta a Portfolio. Ez az összeg kifejezetten az olyan (milliószámra átadott) tüzérségi lövedékekre és rakétákra vonatkozik, amelyek kulcsfontosságúak voltak Kijev háborújához, ugyanakkor az amerikai hadseregnek is szüksége van rá.

Ezen kívül az USA-nak még mintegy 5,4 milliárd dollárja maradt

arra, hogy további fegyvereket és felszereléseket biztosítson a készleteiből.

Ráadásul a „maradványösszeg” sem az amerikai kormányzat jóindulata miatt áll rendelkezésre: maga a Pentagon értékelte át az elküldött felszereléseket értékét, így szabadítva fel mintegy 6,2 milliárd dollárt, azonban lassan ez a keret is kifogyóban van.

"Már most kénytelenek vagyunk lassítani saját erőink feltöltését, hogy fedezzük a bizonytalan finanszírozási jövőt. Ha nem sikerülne időben feltölteni katonai szolgálatainkat, az árthatna hadseregünk felkészültségének" - állította McCord a levélben. Hozzátette: a mostani kiegészítő finanszírozás nélkül az Egyesült Államoknak késleltetnie kell az ukrajnai szállításokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×