eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Hegyi-Karabahban zsákmányolt örmény páncélosok. Forrás: X / Hovhannes
Nyitókép: Forrás: X / Hovhannes

Korszerű, orosz fegyvereket zsákmányolt egy NATO-közeli ország

A Hegyi-Karabahba betört azeri hadsereg nagy mennyiségű orosz fegyvert zsákmányolt, közte néhányat a legmodernebbek közül is.

A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen.

"A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt" - közölte Oroszország, amely mintegy 2000 békefenntartót állomásoztat a térségben.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.

Az X-en megjelent lista részletezi az azeriek zsákmányát:

Eszerint legalább egy TOR-M1-2U rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta indító és ennek a TOR-M2KM jelzésű vezetési pontja, valamint 26 darab rakéta is az azeriek kezére jutott. Ezeken kívül régebbi típusú, de még mindig hatékony OSA légvédelmi rendszereket és páncéltörő rakétákat is szereztek az örményektől.

Az örményektől elvett 9K33 Osza („Darázs”) közepes hatótávolságú lokátoros légvédelmi rakétakomplexum. Ezt az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki. Forrás: X / Hovhannes
Az örményektől elvett 9K33 Osza („Darázs”) közepes hatótávolságú lokátoros légvédelmi rakétakomplexum. Ezt az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki. Forrás: X / Hovhannes

Mivel Azerbajdzsán már évek óta egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a NATO tag Törökországgal, valószínű, hogy a fegyverek közül a legkorszerűbbeket a török szakértők is alaposan tanulmányozni fogják.

Címképünkön az örményektől zsákmányolt három BMP-2 lövészpáncélos és egy T-72 harckocsi látható.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×