eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hegyi-Karabahban zsákmányolt örmény páncélosok. Forrás: X / Hovhannes
Nyitókép: Forrás: X / Hovhannes

Korszerű, orosz fegyvereket zsákmányolt egy NATO-közeli ország

A Hegyi-Karabahba betört azeri hadsereg nagy mennyiségű orosz fegyvert zsákmányolt, közte néhányat a legmodernebbek közül is.

A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen.

"A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt" - közölte Oroszország, amely mintegy 2000 békefenntartót állomásoztat a térségben.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.

Az X-en megjelent lista részletezi az azeriek zsákmányát:

Eszerint legalább egy TOR-M1-2U rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta indító és ennek a TOR-M2KM jelzésű vezetési pontja, valamint 26 darab rakéta is az azeriek kezére jutott. Ezeken kívül régebbi típusú, de még mindig hatékony OSA légvédelmi rendszereket és páncéltörő rakétákat is szereztek az örményektől.

Az örményektől elvett 9K33 Osza („Darázs”) közepes hatótávolságú lokátoros légvédelmi rakétakomplexum. Ezt az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki. Forrás: X / Hovhannes
Az örményektől elvett 9K33 Osza („Darázs”) közepes hatótávolságú lokátoros légvédelmi rakétakomplexum. Ezt az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki. Forrás: X / Hovhannes

Mivel Azerbajdzsán már évek óta egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a NATO tag Törökországgal, valószínű, hogy a fegyverek közül a legkorszerűbbeket a török szakértők is alaposan tanulmányozni fogják.

Címképünkön az örményektől zsákmányolt három BMP-2 lövészpáncélos és egy T-72 harckocsi látható.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×