eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2021. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Léptek a migráció miatt a lengyelek, Berlin is szigorítást fontolgat

Az illegális bevándorlás megfékezése végett elrendelte a lengyel miniszterelnök a rendszeres közúti ellenőrzést a lengyel–szlovák határon – ezt maga Mateusz Morawiecki közölte a kelet-lengyelországi Krasnik városában.

Morawiecki az október 15-i lengyel parlamenti választásokat megelőző egyik gyűlésen tette a bejelentést.

Elmondta: a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók gyakran átkelnek a schengeni övezet belső, Szlovákia és Lengyelország közötti határán, ezért arra utasította Mariusz Kaminski belügyminisztert, hogy a lengyel–szlovák határszakaszon vezesse be azon kisbuszok, buszok, személygépkocsik ellenőrzését, amik esetében gyanítható, hogy illegális bevándorlókat szállítanak. Morawiecki hozzátette:

a döntést azért hozta, hogy Lengyelországnak „senki ne vesse a szemére az említett határszakasz átjárhatóságát”.

A döntést Piotr Müller lengyel kormányszóvivő néhány órával korábban már kilátásba helyezte a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban. Lehetségesnek nevezte a lengyel–német határ ellenőrzését is az olaszországi migrációs útvonal miatt. „Elemezzük, hogy néz ki a Lampedusáról érkező bevándorlás” – fogalmazott Müller. Elmondta: a döntésről egyeztetni fognak az érintett országokkal, de „nem teszik függővé az ő beleegyezésüktől”.

A schengeni térség belső határain folytatott ellenőrzés témája azt követően merült fel Lengyelországban, hogy Olaf Scholz német kancellár szombaton jelezte: Berlin megbeszéléseket akar folytatni a varsói vezetéssel a migrációról, elsősorban a lengyel konzulátusok által „pénzért kiállított vízumok” miatt. Lehetségesnek nevezte, hogy a lengyelországi fejlemények határigazgatási lépésekre kényszerítik Németországot.

Vezető lengyel politikusok országuk szuverenitását sértő, a lengyel parlamenti választásokba történt beavatkozási kísérletnek minősítették Scholz kijelentését a lengyel hatóságok által vizsgált, 268 vízumkérelem elbírálását érintő vízumügyről.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×