eur:
380.36
usd:
351.54
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Boris Pistorius: Németország vezető katonai szerepet vállalna a Baltikumban.

A német védelmi miniszter Berlin szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a balti államokat Rigában.

Boris Pistorius Rigában egyebek közt azt hangoztatta, hogy a Baltikum biztonsága egyben Németország biztonságát is jelenti. Kiemelte: Berlin megtartja ígéretét és hozzájárul Észtország, Lettország és Litvánia védelméhez "a földön, levegőben és tengeren is".

"Felelősséget viselünk, egy nagyon különleges felelősséget ezért a régióért" - húzta alá. A balti államok részben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgal is határosak.

A német tárcavezető háromnapos látogatást kezdett a balti térségben. Elsőként lett hivatali partnerével, Andris Sprudsszal találkozott. A lett védelmi miniszter arról beszélt, hogy Oroszország esetében tartós fenyegetésről van szó, amit hazája "rendkívül komolyan" vesz. Hozzáfűzte, hogy nagyon megbecsülik Németország hozzájárulását a regionális biztonsághoz. A lett védelmi miniszter utalt arra, hogy a német hadsereg vezető szerepet játszik a szomszédos Litvániában állomásozó NATO-erőkben.

A német küldöttség kedden Észtországba utazik tovább a kétnapos Baltikumi Éves Védelmi Konferenciára (ABCD).

A két miniszter megemlítette a balti térség légtérellenőrzését is, amelynek keretében 2024-től a német légierő gépei és személyzete fog szolgálatot teljesíteni a lettországi Lielvarde támaszponton.

Boris Pistorius felhívta a figyelmet Svédország NATO-tagságának jelentőségére is. "A balti államok különösen élveznék a svéd csatlakozás előnyeit" - mondta. Hangsúlyozta, hogy ezzel Észtország, Lettország és Litvánia stratégiai mélységet nyernének, és válsághelyzetben jobban lehetne biztosítani segítséget és utánpótlást. "A NATO, Németország és a balti államok nem engedhetnek meg maguknak további halogatást" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Új világrendről beszélt Putyin

Új világrendről beszélt Putyin

Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán. Putyin elmondta: a világ a turbulencia állapotában van, azonban a radikális átalakulás során az egypólusú rendszert új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×