eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnökének emlékére rendezett konferencián a Várkert Bazárban 2021. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Németh Zsolt: a többpólusú világ veszélyes, egységesülésre volna szükség

Eljött az idő, hogy a veszélyes többpólusú helyett egy békésebb, egységesülő világrendért dolgozzon a nemzetközi diplomácia - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten, a Danube Institute szervezésében létrejött, 3. Danube geopolitikai csúcs című rendezvényen elmondott üdvözlő beszédében.

Németh Zsolt szerint a 2023-as év eddig lezajlott nemzetközi csúcstalálkozóinak az a legfőbb tanulsága, hogy sem a nyugat, sem a világ legfejlettebb iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoport nem tekinti Kínát ellenségnek, csak riválisnak; így együtt kívánnak vele működni nemcsak gazdaságilag, hanem az új világrend kialakításában is. A hiroshimai G7 csúcson pedig megerősítették, elismerik Ukrajna önvédelemhez való jogát és azt, hogy szeretné visszaszerezni az elfoglalt területeit, ami egybevág a magyar állásponttal.

Németh Zsolt úgy látja, hogy két világméretű együttműködés: a G7-ek, és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport alkothatna pólusokat, de ezek hajlandóak és törekednek is a párbeszédre, hiszen a johannesburgi BRICS csúcstalálkozón sem foglaltak állást Oroszország mellett, sőt óvatosan kifejezésre juttatták, hogy továbbra is együttműködnek a G7-országokkal amelyek találkozójára két tagállamuk, Brazília és India is elfogadta a meghívást.

Az Indiában megtartott, a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő ország alkotta G20-csoport találkozója pedig azt mutatta meg, hogy jelenleg ebben a csoportban valósul meg a globális észak és dél demokratikus országainak együttműködése, de Oroszország és Kína továbbra sem bír ott komoly befolyással, mert nincs mögöttük olyan egységesnek mondható csoportosulás, mint amilyen az Egyesült Államok mögött a G7. Így nem meglepő, hogy Oroszország csak a külügyminiszterével, Kína pedig csak a miniszterelnökével, míg az Egyesült Államok a legmagasabb szinten, Biden elnök személyében képviseltette magát Újdelhiben.

Németh Zsolt mindezek alapján úgy látja, hogy

a jelenleg formálódó új világrend kevésbé kétpólusúvá, mint inkább a koncentrikus, tehát egységesülő, unió jellegűvé is válhat.

Majd a geopolitikai érdeklődés homlokterében álló ukrajnai háborúra kitérve azt mondta, az ukránok tévesen keltettek túlzott elvárásokat az ellentámadásukkal kapcsolatban. Ennek az lett az eredménye, hogy a lassan haladó ellentámadást egyre többen értékelik kudarcnak, amit az orosz propaganda maximálisan ki is használ; de ennek ellenére úgy látja, az ukránok sikeresen terelik visszafelé a frontvonalat nyugatról keletre.

Németh Zsolt ezen a ponton javasolná azt, hogy

lépjen közbe a világpolitika és támogassa az ukrán fél, valamint a geopolitikai fórumok javaslatait.

Ezek egyaránt azt szeretnék, hogy a pólusokra szakadás helyett inkább egy egységesülő világrend felé kell elmozdulni. A nemzetközi biztonság legnagyobb kihívását pedig abban látja, Kína is megtalálhatja-e a helyét egy ilyen új világrendben. Reményei szerint valószínűleg igen, mert ellenkező esetben - ha Oroszországgal marad szövetségbe kényszerítve - fennállhat annak a veszélye, hogy felborítsák a nemzetközi együttműködést. És ha így történne, azért az egész világnak kellene óriási árat fizetnie.

A legújabb geopolitikai kihívásokat a fókuszába helyező, kétnapos nemzetközi konferencián a magyar és a külföldi geopolitikai szakértőkön és megfigyelőkön kívül diplomaták, valamint a korábbi ausztrál miniszterelnök és cseh elnök is részt vesz.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×