eur:
389.72
usd:
361.76
bux:
68439.02
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Csapra verték az első hordót: rekordot hozhat az Oktoberfest

Ráfér a németekre a kikapcsolódás, a gazdasági nehézségek, az infláció okozta áremelkedések rányomták bélyegüket az általános hangulatra is. Kíváló alkalom erre az immár világhírű müncheni sörfesztivál, "hivatalos nevén" az Oktoberfest. A rendezők rekordszámú, jóval több, mint hatmillió látogatót remélnek, nem csak Németországból, hanem külföldről is Népünnepély ide vagy oda, a németek kedvenc itala egyliteres korsónként csaknem 15 euróba, mintegy 5600 forintba kerülhet, mintegy hat százalékkal többe, mint tavaly. Olcsóbb az alkoholmentes sör, ami "betette a lábát" a fesztiválra is.

A müncheni Oktoberfest immár az egész világon híressé vált. 1810. óta évről évre több millió ember látogatja a hatalmas Theresienwiesén (Terézia-rét) tartott eseményt. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 188. Oktoberfest a bajor tartományi fővárosban.

1819-ben nyilvánították évente tartandó ünnepélynek, kezdetét pedig később a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre.

Olyannyira, hogy nevével ellentétben alig csúszik át októberre, a mostani például október 3-ig tart. Neve azonban maradt az Oktoberfest, fel sem merült, hogy "átkereszteljék" Septemberfestre.

A fesztivál ugyancsak a hagyományoknak megfelelően pontban déli 12 órakor kezdődött, mégpedig az első hordó sör csapra verésével.

A végrehajtó hagyományosan a müncheni polgármester, ezúttal a szociáldemokrata Dieter Reiter volt, míg az első korsó "kóstolása" a bajor konzervatív kormányfőre, Markus Söderre várt.

Ezután ketten koccintottak, jelezve, hogy a fesztiválon nincs helye a politikának.

Az Oktoberfestre a müncheni sörfőzdék különleges sört is főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Helyi hivatalos adatok szerint a az egyliteres korsóban a sört 12,60 és 14,90 euró között mérik.

Eszerint a látogatóknak átlagosan 6,12 százalékkal kell többet fizetniük a sör literéért, mint tavaly.

Egy évvel ezelőtt a legdrágább sör korsónkénti ára kevéssel haladta meg a 13 eurót.

A vendéglátók az áremelkedést a magas energiaköltségekkel és az inflációval indokolják. Érvelésük szerint a sörfőzés nagyon energiaigényes, az árra ugyanakkor a megnövekedett személyi, illetve egyéb jellegű költségek növekedése is hatással van.

Többet kell fizetni egyebek között a konyhai alkalmazottaknak, a biztonsági szolgálatok embereinek, illetve a sátrakban tevékenykedőknek.

Mindez az ételek árainak növekedésén is érezhető lesz.

Ennek súlyát közvetve jelzi, hogy a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben a vendégek összesen csaknem 435 ezer csirkét, csaknem 66 400 sertés csülköt, 125 ökröt és 30 borjút fogyasztottak. Az elfogyasztott híres német wurstok, azaz kolbászok számát már nem is jelezte a statisztika. Mindezt pedig akkor mintegy 7 millió liter sörrel "öblítették le".

De nem olcsó a sör mellett kikapcsolódást nyújtó hullámvasút vagy épp a körhinta sem.

A hatóságok a biztonságra mintegy 50 videokamerával ügyelnek, és a kivezényelt rendőrök - szám szerint mintegy 600-an - állandóan járőröznek is.

Ezen kívül a vendégek számára felállított negyven sátornak megvan a saját biztonsági szolgálata is. Közreműködnek külföldről érkezett nyomozók is, akik német kollégáikkal együtt mindenekelőtt a zsebtolvajlás ellen veszik fel a harcot.

Az Oktoberfestnek van saját kis kórháza is, és mintegy 450 mentőst teljesít állandó szolgálatot.

Felkészültek arra is, hogy a vendégeknek adott esetben legyen hol kialudniuk a sör okozta "mámort".

Hódít a mentes

A sörgyártók ugyanakkor felismerték azt is, hogy az alkoholmentes változat népszerűségének gyors növekedése egyidejűleg nagy üzleti lehetőséget is jelent.

A söröshordók csapolását és a literes korsók fogyasztását – az infláció okozta rekordárak és a jóval olcsóbb alkoholmentes "rivális" ellenére – az Oktoberfesten aligha fenyegeti veszély.

A világ legnagyobb népünnepélye immár hagyományosan híres találkozóhellyé is vált.

A családok mellett ismerősök gyűlnek össze, köztük neves művészek, valamint politikusok és sportolók is.

Az első hétvégén immár rendszeres vendég a helyiek büszkeségének számító Bayern München labdarúgó csapata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×