eur:
398.76
usd:
367.27
bux:
90294.63
2025. március 21. péntek Benedek
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Baj van, durván megdrágulhat a sör

A klímaváltozás hatásai és a forró nyarak nagy károkat okoztak a komlóültetvényeken. Szakértők szerint a gazdáknak más technológiákat kell bevezetniük és alkalmazniuk.

A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben nagyon visszaesett az aromakomlók átlagos terméshozama, ami a sörök ízét, minőségét és árát is befolyásolhatja a közeljövőben – írja a Pénzcentrum a BBC által közölt tanulmányra hivatkozva, amit a Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai készítettek.

A kutatók annak jártak utána, hogy milyen volt a komlótermés az 1971 és 1994 közötti, valamint az 1995 és 2018 közötti időszakban. Az adatok összegzése után közölték:

néhány kulcsfontosságú komlótermő területen majdnem 20 százalékos visszaesés volt.

A jelentős csökkenést az éghajlatváltozás, a túl száraz időjárás okozhatta a szakértők véleménye szerint.

„Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken” – tájékoztatott Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia kutatója, aki szerint fel kell készülni a termelés nagyon komoly visszaesésére, ami pedig drágulással jár. A sör ára az elmúlt három évben 13 százalékkal emelkedett, ami főként az inflációhoz köthető energiadrágulás és az ukrajnai háború okozta gázválság miatt történhetett.

A kutatók azt is megállapították, hogy a komló ízt befolyásoló savainak mennyisége és minősége a szélsőséges időjárás miatt mérséklődött. Hozzátették:

ezeknél a savaknál 2050-ig akár 31 százalékos csökkenés is lehet.

A szakértők figyelmeztettek arra is, hogy az egyre forróbb és szárazabb nyarak nagyon komoly problémákat okozhatnak a komlótermelésben és ezáltal az ital előállításában, ami azt eredményezheti, hogy

drasztikusan megdrágul a sör.

A tanulmány azt a konklúziót vonta le, hogy a termelőknek igazodniuk kell a környezeti változásokhoz és elengedhetetlen az új technikák alkalmazása.

A komlóról fontos tudni, hogy a víz, az élesztő és a maláta mellett rendkívül fontos összetevő a sörfőzésben. A komlóra leginkább a keserűség megőrzése és az alkoholtartalom növelése érdekében van nagy szükség. A kézműves sörgyártás fellendülése és a jellegzetes, erős ízű sörök iránti nagy kereslet miatt a termelők és a forgalmazók is abban érdekeltek, hogy minél nagyobb legyen a komlótermés, azonban úgy tűnik, hogy ez már csak technológiai forradalommal biztosítható hosszú távon.

Címlapról ajánljuk
Fürjes Balázs az új NOB-elnökről: nagy nap ez, történelmi döntés született

Fürjes Balázs az új NOB-elnökről: nagy nap ez, történelmi döntés született

Forradalmi változásokra nem kell számítani, Thomas Bach örökségére épít majd Kirsty Coventry is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökeként – mondta az új vezető megválasztása után Fürjes Balázs. A szervezet magyar tagja kiemelte, sosem volt még afrikai és női vezetője a NOB-nak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.21. péntek, 18:00
Rakonczay Gábor
extrém sportoló, az Atlanti-óceán átevezője
Földindulás jön az EU-ban, teljesen új rendről döntöttek Brüsszelben

Földindulás jön az EU-ban, teljesen új rendről döntöttek Brüsszelben

Az uniós vezetők a csúcstalálkozón három kiemelt gazdasági célt határoztak meg: az energiaárak csökkentését, a versenyképesség növelését és a tőkepiaci unió elmélyítését. A vállalkozások terheinek mérséklése érdekében a bürokrácia visszaszorításáról is döntöttek, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra. A befektetések ösztönzése érdekében olyan intézkedéseket fogadtak el, amelyek hatékonyabbá teszik az európai megtakarítások mozgósítását és a pénzügyi piacok integrációját. Az ipar zöld átállása és az energiafüggetlenség szintén hangsúlyos téma volt, amelyre a vezetők összehangolt válaszokat ígértek. A fosszilis energia korszaka pedig hamarosan véget ér Európában – ismertette António Costa, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csütörtöki uniós csúcs utáni sajtótájékoztatójukon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×