eur:
386.82
usd:
355.49
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Kijev csalódott, Berlin magyaráz: újabb német nem a Taurusokra

Annalena Baerbock Kijevben is elmondta, miért nem ad cirkálórakétákat Németország Ukrajnának.

Előre be nem jelentett látogatást tett a német külügyminiszter Kijevben. Ráadásul éjszaka és vonaton utazott az Oroszország által tavaly februárban indított háború óta immár negyedik ukrajnai látogatására, ami növelte a német támogatáshoz fűzött ukrán várakozásokat. Különös tekintettel a Kijev által már hónapok óta sürgetett Taurus típusú nagy hatótávolságú cirkálórakétákra. Annalena Baerbock azonban ezúttal is nemet mondott.

Az ukrán külügyminiszter nem is titkolta csalódottságát. "Csak idő kérdése, és úgyis ezt fogják tenni. Nem értem, hogy miért vesztegetjük az időt" – fogalmazott újságírók előtt Dmitro Kuleba. Ukrajna már többet elérhetett volna a háborúban, és jóval több ukrán katona és polgári személy életét lehetett volna megmenteni, ha már rendelkezne a német cirkálórakétákkal – hangsúlyozta.

Kijev júniusban indított ellenoffenzívát az orosz haderő ellen, szakértők szerint ez azonban egyelőre lassan halad.

Kuleba szerint nincs olyan objektív érv, amely a Taurusok szállítása ellen szólna.

A német külügyminiszter a ZDF tudósítása szerint meglehetősen visszafogottan válaszolt. Baerbock szerint a német kormány tudatában van a helyzet súlyosságának, de a Taurusokkal kapcsolatban sok a nyitott kérdés. "Mint minden más fegyverszállítás esetében, valamennyi kérdést tisztázni kell" – idézte a német közszolgálati televízió a minisztert.

Kissé egyértelműbben fogalmazta meg a német álláspontot Baerbock hazatérése után. A ZDF-nek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Taurusok esetében "ultramodern" fegyverről van szó. Szavai szerint a részletek tisztázása szakértők bevonásával gőzerővel folyik.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia és Franciaország már Ukrajna rendelkezésére bocsátott cirókálórakétákat, amelyek hatótávolsága kisebb, mint az 500 kilométeres hatótávolságú Taurusoké.

Baerbock kitérő választ adott arra a kérdésre, miért nem építenek be a német rakétába egy olyan rendszert, amely "automatikusan" korlátozná a hatótávolságot. "A mi rendszerünk műszakilag eltér a többiekétől" – hangzott a válasz.

"Tekintettel a háború brutalitására, elengedhetetlenül fontos, hogy ne egyszerűsítsük le a dolgokat" – hangoztatta Baerbock

Szakértők szerint a német kormány valójában azért vonakodik a Taurusok szállításától, mert attól tart, hogy Ukrajna azokat orosz területek ellen veti be. A legóvatosabb ebben a kérdésben maga Olaf Scholz kancellár, de immár a külügyminiszter is magává tette ezt az álláspontot.

A szóban forgó Taurus KEPD 350 valójában egy robotrepülőgép, amelyet a Taurus Systems németországi cég gyárt.

Ukrajna számára csekély öröm lehet az ürömben, hogy a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG hadipari vállalat újabb megrendelést kapott Ukrajnától páncélosok szállítására. A cég vállalta, hogy Marder típusú páncélosokat bocsát az ostromlott ország rendelkezésére,

Az ARD értesülése szerint az ügyletben részes a német kormány is, azaz a megbízás a kormány közvetítésével történt.

Eszerint az elkövetkező hónapokban a meglévő készletekből az év végéig 40 ilyen páncélost szállítanak Ukrajnának.

A Marderek karbantartása már meg is kezdődött. Ezzel a cég összesen 80 ilyen páncélost szállított, illetve szállít Ukrajnának. A Rheinmetall korábban a háború sújtotta országot nagy mennyiségű lőszerrel is segítette.

Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×