eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Forrás: X

Újabb információk az orosz fekete-tengeri flottát ért eddigi legnagyobb támadásról - videó

Orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadtak az ukrán erők Szevasztopolban a szerda kora reggeli órákban - közölte Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés egyik tisztségviselője.

Az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontját eddig ért legnagyobb támadásban az ukrán hírszerzési illetékes szerint egy nagyobb hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Mint mondta, olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a két hadieszközt feltehetően már nem lehet megjavítani.

"Megerősítjük, hogy egy nagy partraszálló hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Nem kommentáljuk, milyen eszközöket használtunk fel a csapáshoz" - mondta Juszov a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Juszov később az állami televízióban már "jelentős károkról" beszélt. "Elmondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem fogják tudni helyreállítani őket" - tette hozzá a tisztségviselő a találatot kapott célpontokra utalva.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét robotrepülőgépet lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt.

Az X-en (korábban Twitter) publikáló és többnyire megbízható információkat közreadó OSINT csatorna szerint orosz illetékesek is megerősítették a veszteségeket. Közölték: az éppen karbantartás alatt álló Minszk, partraszállást támogató hajót és a Rosztov-na-Donu nevű tengeralattjárót olyan súlyos károk érték, hogy már egyiket sem érdemes kijavítani.

Úgy tudni, hogy az ukránok egyszerre mértek csapást nyolc légi és két tengeri drónnal. Az utóbbiakat sikerült megsemmisíteni, de a levegőből támadó drónok közül csak kettőt tudott a légvédelem lelőni. A többi becsapódott és a robbanások nagy pánikot okoztak Szevasztopolban. Helyi források azt állítják, hogy a rendőrséget riasztották, mert szabotőrök megjelenését gyanították. A városba kiküldött egyik rendőri egység a zűrzavarban, tévedésből tűzharcba keveredett egy katonai járőrrel. Három katona és egy rendőr életét vesztette a lövöldözésben.

Az OSINT idézte Mihail Razvozsajet, Szevasztopol kormányzóját, aki sürgette, hogy az orosz hadserege erősítse meg a város légvédelmét.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×