eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sötét esőfelhők az égen, mielőtt az Amphan névre keresztelt szuperciklon lecsap a térségre a kelet-indiai Kolkatában 2020. május 19-én. A ciklon miatt kétmillió lakos kimenekítését kezdték meg tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben, amely az előrejelzések szerint a térségben 2007 óta pusztító szélviharok közül a legsúlyosabb lehet.
Nyitókép: MTI/EPA/Pijal Adhikari

Fotókat készített a ciklonról, 20 évet kapott

Húszévi börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy fotóriportert a katonai junta vezette Mianmarban, mert tudósított a Mocha ciklon pusztításairól - közölte az őt foglalkoztató, jelenleg illegálisan működő Myanmar Now hírportál.

Szaj Zav Tajkot május végén tartóztatták le Rakhajn államban, ahonnan tudósított a ciklon pusztításairól. A 40 éves fotóriporter ellen négy bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást, köztük a természeti katasztrófák elhárításáról szóló törvény megszegése miatt.

A 2021 februárjában végrehajtott katonai puccs óta ez a legsúlyosabb börtönbüntetés, amelyet médiaalkalmazottra kiszabtak Mianmarban. Nemzetközi szervezetek adatai szerint a hatalomátvétel óta ezreket zártak börtönbe, illetve ítéltek halálra a délkelet-ázsiai országban. A Fogva tartott Újságírók Csoportja (Detained Journalist Group) nevű nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint az államcsíny óta több mint százötven újságírót tartóztattak le, és négy médiamunkás halt meg.

A katonai kormányzat nem nyilatkozott az ügyről.

A Mocha ciklon május 14-én csapott le Mianmarra és a szomszédos Bangladesre. A heves eső és az erős szél következtében rengeteg ház romba dőlt, és utak kerültek víz alá.

A mianmari hatóságok közlése szerint 148 ember vesztette életét az ítéletidőben, többségük az ország nyugati részén lévő Arakán államban élő rohingja kisebbség tagjai.

A hatóságok hamisnak nevezték a több mint 400 halottról szóló helyi sajtójelentéseket.

A Mocha pusztításával kapcsolatban az ENSZ bírálta a katonai juntát, mert nem engedte, hogy a nemzetközi segélyek eljussanak az érintett régiókba.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×