eur:
390.37
usd:
357.12
bux:
0
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Emmanuel Macron: szó nem lehet orosz zászlóról az olimpián

Franciaország elnöke az orosz sportolók indulásáról is beszélt egy lapinterjúban.

Az államelnök a L'Equipe című napilapnak nyilatkozott az orosz sportolók esetleges szereplésének kérdéséről, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint nemzetközi konszenzus van arról, hogy ne lehessen orosz zászló a játékokon. Ugyanakkor arról, hogy Oroszország sportolói indulhatnak-e az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell döntenie.

„Természetesen nem lehet orosz zászló a párizsi olimpián, ebben komoly egyetértés van, mert Oroszországot nem látjuk szívesen, amikor háborús bűnöket követ el és gyerekeket deportál” – idézte a lap Macront. „Az igazi kérdés az, és ebben az olimpiai bizottságnak kell határoznia, hogy mennyi indulási jogot ad az orosz sportolóknak. Azt gondolom, hogy

ezt a kérdést nem szabad átpolitizálni.”

Emmanuel Macron mindehhez hozzátette, hogy a NOB-nak az ukránokat is meg kell hívniuk a témáról szóló tárgyalásokra.

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak a nemzetközi versenyeken való részvételét. Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága viszont azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, méghozzá csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Ukrajna ugyanakkor azt követeli, hogy az olimpián egyáltalán ne szerepelhessenek oroszok és fehéroroszok, Thomas Bach NOB-elnök azonban nemrég kijelentette, lehetetlen teljesíteni az ukránok ez irányú kérését. Közölte, nem szigetelhetik el a világsportot az oroszoktól és a fehéroroszoktól, az ugyanis is sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát. Bach ugyanakkor azt is elmondta, hogy az erről szóló végleges döntés nem születik meg néhány napon belül.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Csúcstechnológia Ecseren: ilyen lett a Waberer’s 18 milliárdos logisztikai központja

Csúcstechnológia Ecseren: ilyen lett a Waberer’s 18 milliárdos logisztikai központja

A Waberer’s legújabb, 18 milliárd forintból felépült ecseri logisztikai központja még júliusban megkezdi a működését, de hamarosan Debrecenben és más vidéki nagyvárosban is új beruházások indulnak. Az ingatlangazdálkodásukat és az ingatlanfejlesztéseiket is a fenntarthatóság és a költséghatékonyság mozgatja, az elektromobilitáshoz kapcsolódó logisztikai szolgáltatások pedig speciális infrastruktúrát és kompetenciákat igényelnek. A vállalat a fenntarthatóság és az ügyfélközpontúság mellett a multimodalitást helyezte stratégiájának középpontjába, a közelmúltban vasúti logisztikai szoltáltatásokat nyújtó cégcsoportban is többségi tulajdont szerzett, Szegeden, a BYD gyár tőszomszédságában pedig intermodális logisztikai fejlesztés kezdődik. Az end-to-end szolgáltatások fejlesztése érdekében a vállalat a tengeri szállítmányozást koordináló csapatot is felállított, de a légi áruszállításban is nagy potenciált lát. A külföldi terjeszkedés jegyében Szerbiában is komoly ingatlanberuházás várható, emellett pedig a régió más piacai is a célkeresztbe kerülhetnek. A Portfolio Szucsány Györgyöt, a Waberer’s ingatlanfejlesztési igazgatóját kérdezte a vállalat ingatlanberuházási stratégiájáról, a hamarosan megnyíló ecseri logisztikai központról, a vidéki nagyberuházásokról és a nemzetközi terjeszkedés lehetőségeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×