eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A helyszínen őrizetbe vesznek rendőrök egy 24 éves férfit, aki gyanús, henger alakú tárgyat, feltehetőleg füstbombát dobott a Vakajama prefektúrabeli Szaikadzaki halászkikötőjében kampányoló Kisida Fumio japán miniszterelnök felé 2023. április 15-én. A kormányfő sértetlen maradt.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Fejlemény a példátlan japán merényletkísérlet ügyében

A japán ügyészek szerdán gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek egy férfi ellen, aki idén áprilisban házilag előállított pokolgéppel próbált meg merényletet elkövetni Kisida Fumio japán miniszterelnök ellen egy választási rendezvényen.

A vádemelést megelőzte a gyanúsított három hónapig tartó pszichiátriai vizsgálata, amely pénteken ért véget, és megállapította, hogy a gyanúsított mentálisan alkalmas a büntetőjogi felelősségre vonásra. A nyomozóhatóságok azt is kiderítették, hogy a 24 éves Rjúji Kimura által a támadásban használt csőbomba élet kioltására alkalmas volt.

A Hjógo prefektúrából származó Kimura a vád szerint robbanószerkezetet dobott Kisida felé, amikor a miniszterelnök április 15-én Vakajama város egyik helyi halászkikötőjében tartott beszédet. Bár Kisida nem sebesült meg, két ember, köztük egy rendőrtiszt, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A bírósági dokumentumok szerint Kimura haragját azt válthatta ki, hogy nem tudta jelöltetni magát a tavalyi képviselőházi választásokon. A támadó őrizetbevétele óta nem tett vallomást.

Az incidens kevesebb mint egy évvel azután történt, hogy Abe Sindzo korábbi japán miniszterelnököt egy házi készítésű fegyverrel merénylő lőtte agyon, miközben a politikus beszédet tartott a Japán nyugati részén lévő Nara prefektúrában.

Japánban meglehetősen kevés politikusok elleni támadás történik, a két eset megdöbbenést keltett a lakosság körében.

(A nyitóképen: a gyanúsítottat a támadás után, a helyszínen őrizetbe vették. A Kisida felé hajított hengeres tárgyat először füstbombának vélték.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×