eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Biztonsági kerítés a washingtoni törvényhozás épülete, a Capitolium körül 2022. február 27-én. Joe Biden amerikai elnök március 1-jén tartja államfői évértékelő beszédét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Példastatuáló ítéletet kérnek a Capitolium-perben

A szövetségi ügyészek 33 év börtönt kérnek a 2021. január 6-i Capitoliumnál történt zavargások egyik fő szervezőjének tartott Enrique Tarrióra, akit az esküdtszék májusban bűnösnek talált.

A Proud Boys nevű radikális szervezet egykori vezetőjét és három társát a ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés vádjában mondták ki bűnösnek.

Enrique Tarriót annak ellenére tartják az események egyik irányítójának, hogy 2021. január 6-án nem tartózkodott a fővárosban.

Ha a bíróság elfogadja az igazságügyi minisztériumhoz tartozó ügyészek kérését, akkor

a 33 év a legsúlyosabb ítélet lesz, amit a zavargások miatt eddig kiszabtak.

Az eddigi leghosszabb börtönbüntetést a Capitolium ostromában vezető szerepet játszott másik szélsőjobboldali szervezet, az Oath Keepers alapítója, Stewart Rhodes kapta. Neki 18 évet kell börtönben töltenie ugyancsak államellenes szervezkedés miatt. Az ügyészek az ő esetében 25 éves börtönt láttak indokoltnak, és a bíró úgy hozta meg az ítéletet, hogy - az ügyészség javaslatát elfogadva - súlyosbító tényezőként, terrorizmusnak minősítette az elkövetett cselekményeket

Az ügyészség Tarrio és társai esetében szintén kéri a bíróságtól a terrorizmust, mint súlyosbító tényezőt figyelembe venni.

Az ítélethozatali eljárás augusztus végén kezdődik a fővárosban Washingtonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×