eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a texasi Waco városban tartott kampányrendezvénye után Floridába tartó repülőgépe fedélzetén 2023. március 25-én. Trump ellen 2023. március 30-án a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében.
Nyitókép: Evan Vucci

Stratégák: Donald Trump csak jól jár a vádemelésekkel

A Donald Trump elleni újabb vádemelés csak további támogatottságot szerez neki a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéhez - vélik elemzők és pártstratégák. Az egykori amerikai elnököt csütörtökre idézték be ismét bíróság elé a 2021-es capitoliumi ostrom miatt.

Keresik a fogást Donald Trumpon, de ő csak tovább erősödik – legalábbis ezt mondják elemzők a Reuters jelentése szerint.

"Ez a támogatóit az ő beszédtémáira fogja hangolni - arról, hogy az establishment és a "mély állam" ellene és ellenük van"

- mondta Stu Rothenberg párton kívüli politikai elemző a vádirat kihirdetése előtt.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a republikánusok körében megugrott Trump támogatottsága a márciusi, első vádak megjelenése óta. Messze az élen áll, közel 30 százalékponttal vezet a második helyen álló Ron DeSantis floridai kormányzó előtt.

Trump a vádemeléseket kampánya központi elemévé tette és úgy állította be magát, mint az elfogult igazságszolgáltatás áldozatát, az első olyan volt amerikai elnököt, akinek büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie és azokat a náci Németországra utaló lépéseknek nevezte.

A vádemelések egyre csak gyűlnek – most már három van –, ahogy a bírósági perek is. A New York állambeli büntetőper, amely egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos, jövő márciusban indul, egy floridai tárgyalás a fehér házi titkos iratok hazaviteléről pedig jövő májusban, azaz már az elnökválasztás évében.

Kérdés, hogy lesz-e harmadik per is a 2020-as Trump által elutasított választási vereség és az amerikai Kongresszus épületének hívei által való ostroma ügyében, ami a csütörtöki meghallgatás témája volt.

Stratégák szerint a vádak ugyan segíthetnek Trumpnak megszilárdítani a bázisán belüli támogatottságot és elnyerni a republikánus jelöltséget, de gondolnia kell majd a félidős kongresszusi választásokra is, ahol a mérsékeltebb szavazókat kell megszólítania.

A Reuters/Ipsos júliusi közvélemény-kutatásában a független választók 37 százaléka mondta azt, hogy a Trump elleni büntetőügyek miatt kisebb valószínűséggel szavazna rá az elnökválasztáson, míg 8 százalékuk azt mondta, hogy nagyobb valószínűséggel.

A felmérés szerint szorosak lehetnek a 2024. novemberi kongresszusi választások: egy hipotetikus párharcban

  • Biden 37 százalékkal vezet
  • a 35 százalékon álló Trump előtt.
  • A válaszadók fennmaradó 28 százaléka pedig azt mondta, nem tudja, hogy kit választana vagy szavazna-e.

Trump stratégiája az, hogy ő nem az elit része: "Nem engem vádolnak, hanem magukat. Én csak történetesen az útjukba állok" - jelentette ki nemrég egy kampánygyűlésen.

Közben az a tény, hogy a média teljesen ráállt Trumpra és a vádakra, elszívja a nyilvánosság oxigénjét a többi republikánus elnökaspiránstól, akik az áttörés lehetőségét keresik a republikánus előválasztási küzdelemben - mondta John Feehery republikánus stratéga.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×