eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Füvet nyírnak a londoni Parlament téren 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király koronázása előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Könyörtelen autóskorlátozó döntést hozott London

Egész Londonra kiterjesztették az alacsony emissziós zóna határait.

A konzervatív brit kormány éles kritikájától kísérve kedden kiterjesztették a londoni alacsony kibocsátású zónát (Ultra Low Emission Zone, ULEZ) a brit főváros egész területére.

"Nemcsak a belvárosban élőknek, hanem minden londoni lakosnak joga van a tiszta levegőhöz" - szögezte le az intézkedés védelmében Sadiq Khan londoni főpolgármester, a Munkáspárt politikusa a BBC-nek adott interjúban.

Khan a Times Radionak kifejtette, hogy az intézkedést nem lenne helyes autó- vagy járművezető-ellenes politikának minősíteni, hiszen az összes jármű 90 százaléka már megfelel az ingyenes behajtásra jogosító kibocsátási előírásoknak. A többi autó utólagos átalakítására vagy új autó beszerzésének a támogatására pedig 160 millió fontos alap áll rendelkezésre.

Az ULEZ-rendelkezés életbe léptetését követően csak azok a járművek hajthatnak be ingyenesen Londonba, amelyek megfelelnek bizonyos emissziós előírásoknak. A határértékeket nem teljesítő járművek száma jelenleg a becslések szerint 690 ezerre tehető a brit fővárosban.

A rendelkezés előírásainak nem megfelelő autók vezetőinek napi 12,50 font sterlinget (5560 forintot) kell fizetniük. Ennek elmulasztása esetén 180 font sterlinges (80 ezer forintos) bírságra számíthatnak.

A rendelkezés a turistákra is vonatkozik: ha járműveik meg is felelnek a környezetvédelmi előírásoknak, akkor is előre be kell jelentkezniük a rendszerbe.

Mark Harper közlekedési miniszter szerint Khan az ULEZ-intézkedéssel csak a főváros költségvetésében tátongó hiányt akarja betömni. "Ez nem a légszennyezésről szól, hanem pénzszerzésről" - jelentette ki Harper a GB News műsorszolgáltatónak.

A londoni alacsony kibocsátású zónáról azonban még az akkori konzervatív polgármester, Boris Johnson döntött. Megfigyelők szerint Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív pártja a 2024-es általános választásokat szem előtt tartva az autósok szavazataira pályázva bírálja ilyen élesen a zóna határainak kiterjesztését. A közvélemény-kutatásokat jelenleg egyértelmű előnnyel a Munkáspárt vezeti.

Londonban a lakosok több alkalommal is tiltakoztak az ULEZ kiterjesztése ellen. A rendőrség szerint a város egyes körzeteiben "magasra csaptak az indulatok": több száz rendszámtábla-leolvasó kamerát rongáltak meg, tettek működésképtelenné vagy loptak el a Blade Runners (Szárnyas fejvadászok) néven ismert, a levegőtisztasági díjat ellenző aktivisták.

"A kamerák ezután is folyton le fognak esni" - figyelmeztetett a levegőtisztasági díj elleni tüntetéseket szervező Nick Arlett, hangsúlyozva, hogy a maga részéről nem támogatja, de nem is ítéli el a szabotázs-akciókat. "Az emberek dühösek" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×