eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
UR-77 orosz aknamentesítő jármű. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Lecsapott az ukrán drón, óriási robbanás lett az eredménye – videó

Az áldozat egy orosz páncélozott aknamentesítő jármű volt.

A kelet-ukrajnai Donyeckben lévő Marinka település körzetében már hónapok óta heves harcok dúlnak. A keményen támadó ukránok ellen az oroszok minden fegyvert bevetnek. Az egyik leghatékonyabb eszközük az UR-77 Meteorit jármű, ami képes 6 méter széles sávot robbantani egy aknamezőn, így nyitva utat a páncélosok, vagy a lövészek előtt.

A fegyver működése viszonylag egyszerű: az UR–77-es rakétával fél kilométer távolságra kilő két, 90 méter hosszú, úgynevezett nyújtott töltetet. Ezek kábelekre erősített plasztikbombákból állnak. Miután a töltetek földet értek, egyszerre, a távolból felrobbantják azokat. A detonáció lökéshulláma pedig hatástalanítja az aknákat. Ez látható ezen a régebbi videón is:

Az oroszok azonban rájöttek, hogy ezzel a fegyverrel nagyon hatásosan lehet az ellenséges állásokat is pusztítani, főleg a városi harcokban. A 750 kilónyi robbanótöltet egész háztömböket rombol le. Az ukránok ezért is vadásznak ezekre a járművekre. Ha a drónok ilyet találnak, igyekeznek minden áron elpusztítani azt. A független, nyílt hírszerzési adatokat publikáló Oryx portál szerint eddig már bizonyíthatóan 64 darabot sikerült is megsemmisíteniük.

Az X-en (korábban Twitter) most megjelent felvételen egy újabb UR-77-es pusztulását örökítette meg az ukrán drón kezelője. A járművet vagy már elhagyta a személyzete, vagy éppen pihenőben lehettek, amikor az ukránok felfedezték őket.

A kísérő szöveg szerint egyetlen, amerikai gyártmányú, 40 milliméteres, nagy robbanóerejű gránátot dobtak a járműre, ami valószínűleg az egyik nyitva hagyott búvónyíláson keresztül beesett az UR-77-es belsejébe és felrobbantotta az ott tárolt, háromnegyed tonnányi robbanóanyagot. A detonáció elképesztően nagy volt. Az egyik hírforrás szerint azonban a harcjármű vezetője mégis túlélte a támadást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×