eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
lengyel tankok erődemonstrációja Varsóban. Forrás: Twitter/ OSINT
Nyitókép: Forrás: Twitter/ OSINT

Erődemonstráció Varsóban: ilyen az elefántmenet tankokkal – videó

Elefántmenetnek vagy elefántjárásnak nevezik azt, amikor rengeteg harci repülőgép, szoros alakzatban, lassan végiggurul a kifutópályán, így demonstrálva a légierő ütőképességét. Vasárnap a lengyelek tartottak hasonlót Varsóban – a tankjaikkal.

A lengyel főváros lakói éjszaka hatalmas dübörgésre figyeltek fel. Az ország hadseregének páncélosai vonultak végig szoros alakzatban Varsó főútvonalain, ezzel mutatva, hogy micsoda erővel néz szembe az, aki megtámadná Lengyelországot.

A tankok és más páncélos járművek egyébként az augusztus 15-i győzelem napi felvonuláson vesznek majd részt. A lengyelek ezen a napon ünneplik, hogy 1920-ban diadalt arattak a Szovjetunió felett. A díszszemlére vonuló páncélosok erődemonstrációja válasz lehetett arra, hogy a Vlagyimir Putyin ellen fellázadt Wagner csoport zsoldosai – miután kudarcba fulladt a zendülésük – Fehéroroszországba mentek, és egy részük a lengyel határ közelében ütött tanyát.

Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov tábornok nemrég egy televíziós műsorban azt közölte, hogy a Wagner csoport tagjai támadásra készülnek a lengyel–litván határ ellen. Az úgynevezett Suwalki-folyosó mindössze 104 kilométer hosszú, és a NATO legfenyegetettebb területe. Egyrészt ez köti össze a nyugati katonai szövetséget a balti államokkal, másrészt ez a terület választja el az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávét a Moszkva-barát Fehéroroszországtól. A terület stratégiai fontosságú az oroszok számára, mert szárazföldi úton csak ezen keresztül érhetik el Kalinyingrádot.

Az elefántmenet a második világháború idején, az amerikai légierőben alakult ki, amikor több száz bombázógép egyszerre indult németországi célpontok ellen. A kifutópályán szorosan egymás mögött haladó, majd felszálló gépek látványa leginkább az itató felé ballagó elefántcsordára emlékeztette a bámészkodókat. Később ezt a fajta felvonulást erődemonstrációként is használni kezdték.

Az amerikai légierő F-16-os vadászbombázói elefánt-menetben demonstrálják harci erejüket  2012-ben, a dél-koreai  Kun-szan légitámaszponton, egy hadgyakorlat alkalmával. Forrás: Wikipédia
Az amerikai légierő F-16-os vadászbombázói elefánt-menetben demonstrálják harci erejüket 2012-ben, a dél-koreai Kun-szan légitámaszponton, egy hadgyakorlat alkalmával. Forrás: Wikipédia

Az amerikai légierő gépei időről időre tartanak ilyen jellegű bemutatókat, amelyek célja, hogy elrettentsék a lehetséges ellenségeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×