eur:
391.91
usd:
359.44
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
A katonai hatalomátvételt támogatók egyike szlogeneket skandál a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján. A tizenöt országot tömörítő ECOWAS eredménytelenül követelte a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum államelnök szabadon engedését és hivatalába történő visszahelyezését. A junta éjfél előtt lezárta Niger légterét. Az ECOWAS katonai beavatkozást helyezett kilátásba. A puccsot július 26-án hajtották végre Nigerben.
Nyitókép: MTI/EPA/Issifou Djibo

Új miniszterelnököt nevezett ki a nigeri junta

Nigerben a junta az ország egyik korábbi pénzügyminiszterét nevezte ki a miniszterelnöki tárca élére – jelentette be hétfő éjjel a puccsisták szóvivője, Amadou Abdramane ezredes.

Ali Mahaman Lamine Zeine 2002-től 2010-ig, az egyébként szintén puccsal elmozdított Mamadou Tandja elnöksége idején állt a pénzügyi tárca élén, jelenleg pedig az Afrikai Fejlesztési Bank (ADB) vezetőségi tagja.

Ali Mahaman Lamine Zeine elődjét, Ouhoumoudou Mahamadót a július 26-i katonai hatalomátvétel során az elnökkel, Mohamed Bazoummal együtt távolították el tisztségéből.

Abdramane egyúttal bejelentette, hogy az elnöki gárda új vezetőjévé Habibou Assoumane alezredest nevezték ki. A gárda élén korábban Abdourahamane Tiani tábornok, a hatalomátvétel vezetője állt.

A junta több vezetőjével egyeztetett az amerikai külügyi államtitkár

Korábban Niameybe érkezett az amerikai külügyi tárca politikai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland, aki hétfő este a nigeri junta több magas rangú parancsnokával is egyeztetett, de nem találkozhatott személyesen a puccs során elmozdított Mohamed Bazoum elnökkel.

Nuland újságíróknak adott telefonos interjújában „nagyon őszintének és olykor nehéznek” nevezte az egyeztetést, melyen a CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint részt vett a nigeri hadsereg új parancsnoka, Moussa Salaou Barmou is, ám nem jelent meg Abdourahamane Tiani tábornok, a puccs vezetője.

Nuland elmondta: több megoldási javaslatot tárt a felek elé annak érdekében, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet Nigerben, ám hozzátette, nem biztos benne, hogy ajánlatait megfontolják.

„Meglehetősen nyíltan vázolták elképzeléseiket, melyek nem igazán az alkotmányos rend támogatása felé mutatnak”

– ismerte el az államtitkár, hozzátéve: reméli mindazonáltal, hogy a junta „tartja magát a nyitott kapuk diplomáciájához”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Leleplezték Oroszország titkos európai műveletét

Leleplezték Oroszország titkos európai műveletét

Holland kutatók jelentése szerint álhíreket és dezinformációt terjesztő, összehangolt fiókhálózatok árasztották el a közösségi média platformokat Franciaországban, Németországban és Olaszországban az európai parlamenti választások előtt. A Trollrensics tanácsadó cég által végzett elemzés megállapította, hogy számos ilyen fiókot Oroszország ukrajnai inváziója után hoztak létre, és a szavazást megelőző hetekben főként a radikális pártok mellett kampányoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 12. 18:45
×
×
×
×