eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Donald Trump amerikai elnök, miután visszatért a washingtoni Fehér Házba a Maryland állambeli Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházból 2020. október 5-én. Trumpot október 2-án szállították elővigyázatosságból a kórházba. Az elnöknél és feleségénél korábban koronavírus-fertőzést állapítottak meg.
Nyitókép: MTI/EPA /Pool/Ken Cenedo

Hallgatásra ítélné Donald Trumpot az ügyészség

Eltiltaná Donald Trumpot az ügyészség a nyilvános megszólalástól az ellene legutóbb megindított vádeljárás részleteivel kapcsolatban, a bíró szombaton két napot adott a válaszra a volt elnök számára.

Az igazságügyi minisztérium által felügyelt szövetségi vádhatóság pénteken adta be kérelmét a washingtoni kerületi bírósághoz, ahol a Donald Trump elleni vádemelés csütörtökön megtörtént a 2020-as elnökválasztás után történt események miatt.

Az ügyészek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa el Donald Trumpot és jogi képviselőit attól, hogy az ügy részleteiről kommunikáljanak a nyilvánosság előtt. Az indoklás szerint amennyiben Donald Trump a megkapott dokumentumok alapján a közösségi médiában tesz közzé bejegyzéseket "tanúkról, bírókról, ügyészekről, és másokról, akiknek köze van az ellene folyamatban lévő jogi ügyekhez", akkor annak

megfélemlítő hatása van és akadályozza az igazságszolgáltatás rendszerének méltányos működését.

A beadvány idézi a volt elnök egy pénteki bejegyzését a Truth Social közösségi oldalról, ahol úgy fogalmazott, hogy "Ha ti engem üldöztök, akkor én benneteket foglak üldözni".

Tanya Chutkan, az ügyben eljáró bíró szombaton azt közölte, hogy az ügyészi indítványra hétfő délutánig várja Donald Trump jogi képviselőinek válaszát.

Donald Trump a bíróságon ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Április óta ez már a harmadik bűnvádi eljárás a volt elnökkel, és a republikánusok legnépszerűbb elnökjelöltje ellen, és összesen 78 vádponttal kell már szembenéznie.

Donald Trump péntek este egy kampányrendezvényen Alabama államban az újabb vádemeléssel kapcsolatban kijelentette, hogy minden egyes újabb ellene indult bűntetőeljárás növeli támogatottságát, és úgy fogalmazott, hogy "már csak egy vádemelésre van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk a választási győzelmet". Ahogy mondta, ha ez megtörténik, akkor senki másnak nem lesz esélye a győzelemre.

A volt elnök ellen Georgia államban is zajlik bűnügyi vizsgálat, amelyet az állam ügyészsége a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet gyanújával folytat. A várakozások szerint ebben az ügyben is hamarosan megtörténhet a vádemelés.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×