eur:
388.35
usd:
360.31
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely
Az új német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülése Berlinben 2021. október 26-án.
Nyitókép: Clemens Bilan

Dől az adománypénz a német pártokhoz, de nem mindegyikhez

Szigorú az adományozás szabályozása a német parlamenti pártok esetében is. A pártok különböző cégektől, egyesületektől és magánszemélyektől kaphatnak adományokat, amelyeket - különös tekintettel a legnagyobbakra - jelenteniük kell a Bundestag illetékeseinek. Az első félévre vonatkozó adatok szerint a támogatók nagy összegekkel "kényeztették" kedvenc pártjukat. A legnagyobb egyszeri adományt némi melglepetésre a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt kapta, míg az adományozók az ugyancsak ellenzéki bajor Keresztényszociális Uniót (CSU), valamint a Baloldal Pártját (Die Linke) egyáltalán nem kényeztették el.

A jelentést ismertető ARD és ZDF közszolgálati televíziók beszámolóikban mindenekelőtt a nagyobb adományok ismertetésére helyezték a hangsúlyt – azokra, amelyek elérik, illetve meghaladják az 50 ezer eurót.

A Bundestag adatai szerint a három kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a liberális FDP, valamint az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU), továbbá az AfD a különböző adományokból az év első felében 994 444 eurós bevételre tett szert.

Az összeg több mint duplája a múlt év hasonló időszakában kapott juttatásoknak: 2022-ben az adományokból származó pártbevételek "mindössze" 1,21 millió eurót tettek ki.

Az idei esztendő első felének "éllovasa" az 50 ezret elérő "nagy adományok" tekintetében az elsősorban az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető AfD.

A párt országos támogatottsága az év első felében rekordszintet ért el: a népszerűségi listán a radikális párt a második helyre, a konzervatív CDU mögé zárkózott fel, jócskán megelőzve a kormánykoalíció pártjait is.

Ebből a szempontból valóban jelzésértékű, hogy az első félév legnagyobb egyszeri adományával az AfD büszkélkedhet. Az adatok szerint az összeg 265 ezer eurót tett ki.

Értesülések szerint ezt az adományt a párt múlt hétvégi kongresszusa nyomán egy weimari mérnök azonnali hatállyal ajándékozta kedvenc pártjának.

De nem maradt "üres zsebbel" az ellenzék vezető erejének számító CDU sem, egy "nagy adományozótól" egy összegben 216 ezer eurót kapott.

Júliusban továbbá két adományozótól egyenként 50 ezer eurót meghaladó támogatáshoz jutott.

A szabad demokrata FDP az első félévben összesen 206 901 eurót kapott az adományozóktól, megelőzve a 201 ezer eurós zöld pártot, valamint a 105 ezer euróval támogatott szociáldemokratákat. Kiugróan "nagy adományt" egyikük sem kapott.

A CSU-t valamint a Baloldal Pártját az adományozók igencsak "elhanyagolták". A keresztényszocialisták számára csekély vigasz, hogy a CSU-t egy adományozó 84 ezer euróval támogatta.

A politikai pártok működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a tagdíjak, az államtól kapott pénz, valamint az adományok jelentik.

Az 50 ezer eurót elérő, illetve meghaladó egyéni "nagy" adományokat a pártoknak haladéktalanul jelenteniük kell Bärbel Basnak, a Bundestag elnökének. Az ő feladata, hogy a vonatkozó adatokat időben nyilvánosságra hozza.

A pártok kötelessége az is, hogy az adott évben 10 ezer euró feletti adományokat "számlakivonatban", az adományozó nevével és címével, valamint a végösszeg feltüntetésével rögzítsék.

A közszolgálati televíziók beszámolóikban nem jelezték, hogy az év első felében bármilyen mulasztás történt volna.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×