eur:
392
usd:
360.22
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Orosz harckocsi roncsa mellett ukrán katona az ukrán hadsereg által frissen visszafoglalt területen, a Harkivi területen fekvő Balaklejába vezető úton 2022. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/AP

Újabb cseh állampolgárok lépnek be az ukrán hadseregbe

További 14 cseh állampolgár kapott államfői engedélyt arra, hogy beléphessen az ukrán hadseregbe, nyolc személy kérését ugyanakkor elutasította Petr Pavel elnök.

A cseh közszolgálati rádió tájékoztatása szerint eddig 146 cseh állampolgár csatlakozott az ukrán hadsereghez, közülük 132 személynek még Petr Pavel elődje, Milos Zeman államfő adott engedélyt. A hatályos cseh törvények szerint

cseh állampolgárok csak külön elnöki engedéllyel léphetnek be egy másik ország hadseregébe.

Ha valaki hivatalos engedély nélkül csatlakozik más hadsereg kötelékébe, büntetőeljárás indítható ellene.

Markéta Reháková elnöki szóvivő a közszolgálati rádiónak megerősítette az újabb engedélyek kiadását, a nyolc elutasítás okát azonban nem részletezte.

Milos Zeman még tavaly bejelentette, hogy

elnöki kegyelmet ad azoknak a cseheknek, akik engedély nélkül mennek harcolni az orosz agresszió ellen küzdő ukránokhoz.

Csehország egyike azoknak az országoknak, amelyek az orosz invázió tavaly februári megindulása után konkrét katonai segítséget, fegyvereket, hadifelszerelést, lőszert is küldtek Ukrajnának. Csehország több mint félmillió ukrajnai menekültet is befogadott, közülük mintegy 320 ezren továbbra is Csehországban tartózkodnak. A cseh humanitárius segítség értéke megközelíti az 50 milliárd koronát (815 milliárd forint).

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Leheletnyivel, de tovább nőtt az üresedés a budapesti irodapiacon

Leheletnyivel, de tovább nőtt az üresedés a budapesti irodapiacon

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 440 490 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 603 265 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 837 225 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az üresedési ráta tovább emelkedett, a bérirodáknál 16,9, míg a teljes irodapiacon 17,2 százalék, ami több, mint 9 éves csúcsot jelent - derül ki a BRF legfrissebb, 2024 második negyedévi irodapiaci felméréséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×