eur:
389.68
usd:
364.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a római parlament alsóházában 2022. október 25-én. A szeptember 25-i előrehozott parlamenti választásokon győztes Meloni kormányát október 22-én iktatták be a római államfői rezdencián.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Elismerően szólt Joe Biden a háborús olasz hozzáállásért

Dicséretét személyesen tolmácsolhatta a hozzá látogató Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek.

Elismerését fejezte ki az Ukrajnának nyújtott olasz támogatásért Joe Biden elnök, amikor csütörtökön a Fehér Házban fogadta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, aki tavalyi hivatalba lépése óta első alkalommal látogatott az Egyesült Államokba.

Joe Biden a kétoldalú találkozó előtt köszönetet mondott az olasz embereknek, hogy kormányuk mögött állnak Ukrajna támogatásában. A két vezető találkozóról kiadott közös nyilatkozatában megerősítette elkötelezettségét Ukrajna további politikai, katonai, gazdasági és humanitárius támogatása mellett.

Giorgia Meloni a találkozó előtt kijelentette, hogy Ukrajna támogatása a nemzetközi jog védelme melletti kiállás, és úgy vélekedett, hogy Ukrajna önvédelme nem jelent közelebb sodródást egy világháborúhoz.

Az amerikai elnök és az olasz kormányfő találkozóján tárgyalt a kétoldalú kereskedelem bővítésnek lehetőségéről, ami tavaly elérte a 117 milliárd dollárt.

Joe Biden a kétoldalú kapcsolatok szélesítésének területei közé sorolta az űrkutatási együttműködést, valamint a fejlődő országok támogatásának erősítését.

Giorgia Meloni arról beszél, hogy a két ország közös érdeke a globális kereskedelem bővítése, de úgy, hogy az ne csak szabad, de méltányos is legyen. Megállapította, hogy a szabályok nélküli szabad kereskedelem "megmutatta korlátait".

Az afrikai országokkal fenntartott kapcsolatokat illetően Giorgia Meloni olyan új megközelítést szorgalmazott, amely az egyenrangúságra épül, és fontosnak mondta az illegális migráció elleni harcot.

Az amerikai-olasz csúcstalálkozó után kiadott közlemény szerint a tárgyalás témái között szerepelt a klímaváltozás elleni fellépés, a kiberbiztonság erősítése, valamint a kétoldalú oktatási és tudományos együttműködés is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×