eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orosz katona az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműnél a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én. Ezen a napon Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója és az orosz védelmi minisztérium küldöttsége látogatást tett a létesítményben, hogy megvizsgálja: elégséges-e a reaktorblokkok hűtését szolgáló víztartalék. A hűtéshez használt Nova Kahovka-i víztározót június 6-án felrobbantották. A duzzasztógát megrongálása miatt megcsappant a Dnyeper folyó szintje, ezért az atomerőmű utolsó működő reaktorát is leállították, a fűtőelemeket azonban hűteni kell még egy ideig.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Nagy bajra, vagy valami másra készülnek az ukrán atomerőműnél

Leállási üzemmódba helyezték az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű negyedik és ötödik reaktorát - közölte kedden az erőmű Moszkva által kinevezett vezetése. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vizsgálata közben megállapította, hogy az oroszok aknákat telepítettek az erőmű közelébe.

Európa legnagyobb, 6 Gigawatt teljesítményű, az orosz-ukrán frontvonal közvetlen közelében fekvő atomerőművét az orosz hadsereg 2022 márciusában foglalta el. Ukrajna és Oroszország tüzérségi támadásokkal vádolja egymást az erőmű környékén, a NAÜ pedig biztonsági mechanizmus létrehozásán fáradozik egy esetleges nukleáris baleset elkerülése végett.

A NAÜ-nek a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson megjelent közlemény szerint az 5. reaktort "hideg leállás" üzemmódba helyezték, hogy berendezéseinek műszaki ellenőrzését el tudják végezni, a 4. reaktort pedig az erőmű gőzellátásának biztosítására "forró leállás" üzemmódba állították.

A NAÜ hétfőn közölte, hogy az atomerőmű vezetése tájékoztatta az átállásról. Hozzátette: az atomerőmű többi reaktora hideg leállásban marad. Jelenleg egyetlen reaktor sem termel áramot.

A NAÜ szerint az erőmű hat reaktorának egyikét a nukleáris biztonsághoz, ezen belül a tárolótartályokban lévő folyékony radioaktív hulladék feldolgozásához szükséges gőz termeléséhez kell forró leállási üzemmódban tartani.

Kijev az átállítást veszélyesnek nevezte. Az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat kedden azt írta, hogy az eljárás sérti az atomerőmű üzemeltetésének szabályait. Hangsúlyozta: a 4. reaktor is csak hideg leállásban üzemeltethető, mivel hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

A NAÜ szakértői a múlt héten folytattak vizsgálatot az atomerőműben, miután az ukrán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata azt állította, hogy

az orosz hadsereg aláaknázta a dél-ukrajnai létesítményt. A NAÜ hétfőn először megerősítette, hogy az erűmű mellett aknákat helyeztek el.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója közleményében arról számolt be, hogy a szakértők a létesítmény ütközőzónájában, a belső és külső kerítés között, az erőműben dolgozók számára tiltott területen láttak aknákat a vasárnapi ellenőrzés során.

Az atomerőmű belső határán belül viszont nem találtak aknákat. A NAÜ szakértői az aknákkal kapcsolatban azt a választ kapták az erőmű illetékeseitől, hogy katonai céllal, katonai ellenőrzés alatt álló területen helyezték el az aknákat.

A NAÜ közleménye szerint azonban az atomerőmű közelében elhelyezett robbanószerek sem a NAÜ szabályaival, sem a nukleáris biztonsági előírásokkal nincsenek összhangban, és pszichológiai nyomást gyakorolnak az erőműben dolgozókra. Mindazonáltal a NAÜ és az atomerőmű illetékesei szerint ezek az aknák nem veszélyeztetik az erőmű nukleáris biztonságát és biztonsági rendszereit.

Oroszország azt tervezi, hogy saját elektromos hálózatába kapcsolja a zaporizzsjai atomerőművet, Ukrajna viszont fogadkozik, hogy visszafoglalja azt az oroszok által megszállt többi területtel együtt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×